Лука Кримски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лука Кримски
Роден
Починал
11 юни 1961 г. (84 г.)

Религияправославие
Лука Кримски в Общомедия

Преподобни Лука Кримски или Лука Симферополски, със светско име Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е руски хирург и епископ от съветската епоха.

Завършва гимназия с профил изобразително изкуство, а през 1903 г. медицински университет. Защитава дисертация в медицинския университет в Ташкент, към който работи и преподава. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

Валентин Феликсович никога не предава вярата си и не се отрича от религията след октомврийската революция, когато на власт в Русия идват болшевиките. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а само седмица по-късно и за йерей. Това обаче не го откъсва от хирургията и той продължава да практикува. Две години по-късно Валентин Феликсович приема монашеско пострижение и името на Свети Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Приема и архиепископски сан в едни от най-тежките за Руската православна църква времена на гонения и политически репресии. Приемането на сан в Русия през 1920-те години било равносилно на доброволно поемане към Голгота. През 1923 г. епископ Лука е арестуван по обвинение в антисъветска дейност и заточен в Сибир, но не се отказва нито от хирургията, нито от религията и Бог.[1]

Чистици от мощите на св. Лука Кримски пристигат в България през август 2022 г. за поклонение.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]