Лукия Девица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лукия Девица
Родена
около 283 г.
Починала
304 г. (21 г.)
ПогребанаВенеция, Италия

РелигияКатолическа църква
Канонизация
Празник13 декември (Общ римски календар)
Лукия Девица в Общомедия

Света Луция, според православната традиция св. мчца Лукия девица, е християнска светица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е около 283 г. в Сицилия (дн. Италия) и умира като мъченица през 304 г. по време на преследванията на християните в Римската империя при император Диоклециан.

Луция произхожда от богато римско семейство от Сиракуза. След ранната смърт на нейния баща тя е отгледана само от майка си.

Ден на света Луция в детска градина, Швеция
Ден на света Луция в училище, Дания

Още като млада девойка Луция приема християнската вяра и дава таен обет за безбрачие. Като навършва пълнолетие, нейната майка я сгодява за богат младеж, но Луция отхвърля този брак. Отхвърленият годеник си отмъщава, като донася на властите, че Луция е християнка.

Луция е арестувана и измъчвана, за да се откаже от вярата си. Присъдата над нея е да бъде затворена в публичен дом и принудена да проституира. Тогава тя, за да се спаси от проституция, си избожда очите. Заради това е обезглавена през 304 г.

Мощи на Луция[редактиране | редактиране на кода]

Мощите на светицата са укривани дълго от мюсюлманските владетели на Сицилия. По време на владичеството на Византия те са открити и пренесени в Константинопол, а в Сицилия е оставено само нейно ребро и лявото рамо.

През 1204 г., по време на Четвърти кръстоносен поход, мощите на света Луция са пренесени от Константинопол във Венеция, където са поставени в новоизградената църква на нейно име.

През 1861 г. църквата е разрушена, за да се построи железопътната гара на Венеция, която днес също носи нейното име. Мощите на светицата са пренесени в съседната църква „San Geremia“, където са и до днес. През 1955 г. тогавашния епископ на Венеция Анджело Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII, покрива мумифицираното лице на светицата със сребърна маска.

Ден на света Луция[редактиране | редактиране на кода]

Денят в памет на света Луция е на 13 декември. По Юлианския календар това е най-късият ден с най-дългата нощ в годината, поради което от миналото са останали поверията, че света Луция „прехвърля дните“ и „носи светлина“.

Света Луция е патрон на писателите, на болните от очни болести и на болните от дизентерия. Тя е патрон на острова Сейнт Лусия, където денят се чества като общонароден празник.

Денят на Света Луция се чества като ден на светлината във всички страни в Северна ЕвропаДания, Норвегия, Швеция, Финландия.

Света Луция е патрон на нейния роден град Сиракуза, както и на други градове в Италия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]