Лукия Девица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лукия Девица
Francisco de Zurbarán 045.jpg
Родена
около 283 г.
Починала
304 г. (21 г.)
ПогребанаВенеция, Италия

РелигияКатолическа църква
Канонизация
Празник13 декември
Лукия Девица в Общомедия

Света Луция, според православната традиция св. мчца Лукия девица, е християнска светица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е около 283 г. в Сицилия (дн. Италия) и умира като мъченица през 304 г. по време на преследванията на християните в Римската империя при император Диоклециан.

Луция произхожда от богато римско семейство от Сиракуза. След ранната смърт на нейния баща тя е отгледана само от майка си.

Ден на света Луция в детска градина, Швеция
Ден на света Луция в училище, Дания

Още като млада девойка Луция приема християнската вяра и дава таен обет за безбрачие. Като навършва пълнолетие, нейната майка я сгодява за богат младеж, но Луция отхвърля този брак. Отхвърленият годеник си отмъщава, като донася на властите, че Луция е християнка.

Луция е арестувана и измъчвана, за да се откаже от вярата си. Присъдата над нея е да бъде затворена в публичен дом и принудена да проституира. Тогава тя, за да се спаси от проституция, си избожда очите. Заради това е обезглавена през 304 г.

Мощи на Луция[редактиране | редактиране на кода]

Мощите на светицата са укривани дълго от мюсюлманските владетели на Сицилия. По време на владичеството на Византия те са открити и пренесени в Константинопол, а в Сицилия е оставено само нейно ребро и лявото рамо.

През 1204 г., по време на Четвърти кръстоносен поход, мощите на света Луция са пренесени от Константинопол във Венеция, където са поставени в новоизградената църква на нейно име.

През 1861 г. църквата е разрушена, за да се построи железопътната гара на Венеция, която днес също носи нейното име. Мощите на светицата са пренесени в съседната църква „San Geremia“, където са и до днес. През 1955 г. тогавашния епископ на Венеция Анджело Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII, покрива мумифицираното лице на светицата със сребърна маска.

Ден на света Луция[редактиране | редактиране на кода]

Денят в памет на света Луция е на 13 декември. По Юлианския календар това е най-късият ден с най-дългата нощ в годината, поради което от миналото са останали поверията, че света Луция „прехвърля дните“ и „носи светлина“.

Света Луция е патрон на писателите, на болните от очни болести и на болните от дизентерия. Тя е патрон на острова Сейнт Лусия, където денят се чества като общонароден празник.

Денят на Света Луция се чества като ден на светлината във всички страни в Северна ЕвропаДания, Норвегия, Швеция, Финландия.

Света Луция е патрон на нейния роден град Сиракуза, както и на други градове в Италия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]