Лупанариум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сграда на Лупанар в Помпей

Лупанария (също лупанар, на латински: lupānar или lupānārium) – епубличен дом в древен Рим, разположен в отделна сграда за целта. Името идва от латинската дума „лупа“ (на латински: lupa, вълчица), така в Рим са наричали проститутките.

Степента на разпространение на проституцията в римските градове може да се прецени по Помпей, където са намерени 25 – 34 помещения, използвани за проституция (отделни стаи, обикновено над винени магазини), и един двуетажен лупанариум с 10 стаи. При първите разкопки в Помпей, започнали в средата на 18 век, са установени 35 лупанарии в град от 20 000 души.

В Помпей такива места не е било прието да се рекламират. Ниска и незабележима врата водела от улицата към лупанариума. Въпреки това не е било трудно да се намери лупанариум за посещаващите го търговци и моряци. Посетителите се ориентирали по стрелките под формата на фалически символ, изваяни директно върху камъните на тротоара.

„Те навлязоха в лупанариума сред мрака, криейки се под ниските качулки наречени cuculus nocturnus (нощна кукувица), скриваща лицето на благороден клиент на публичния дом.“

В горния цитат Ювенал споменава тази тема в историята за приключенията на Месалина [1].

Стенописите на стените на Лупанар в Помпей[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ювенал, „Сатири“ (Satvrae) VI, 118; VI, 330
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лупанарий“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.