Луцие Фаулерова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Луси Фаулерова)
Луцие Фаулерова
Lucie Faulerová
Луцие Фаулерова, 2018 г.
Луцие Фаулерова, 2018 г.
Родена19 май 1989 г. (34 г.)
Професияписател, редактор
Националност Чехия
Активен периодот 2017 г.
Жанрпроза
Направлениепостмодернизъм
Наградинаграда за литература на ЕС
Луцие Фаулерова в Общомедия

Луцие Фаулерова (на чешки: Lucie Faulerová) е чешка редакторка, сценаристка и романистка.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Луцие Фаулерова е родена на 19 май 1989 г. в Пардубице, Чехия.

Следва чехеистика във Факултета по изкуства на Университета Палацки в Оломоуц. Прави аспирантура в университета и в част от докторската си дисертация се занимава с феномена „ненадежден разказвач“.

От 2014 г. е редактор на литературното списание „Aluze“.

Първият ѝ роман „Lapači prachu“ (на бълг. Прахосъбирачки, изд. „Изида“, 2022, превод Красимир Проданов) излиза през 2017 г. Книгата третира темата за отношенията между поколенията, „липсата на връзка“ с децата и майчинството, сложните сестрински отношения, междуличностната позиционна битка в семейството. Това е тежка дълбока, правдоподобна и вълнуваща проза, написана открито и смело. Романът е аплодиран от читателите и критиците и е номиниран за наградата „Магнезия Литера“ за проза за 2017 г. и за наградата „Иржи Ортен“ за автори на възраст до 30 години.

Пред 2020 г. излиза романа ѝ „Smrtholka“. Книгата представя семейна мозайка за трима братя и сестри и желанието да се изживее собствения живот въпреки тъмнината. Главната героиня на романа, 20-годишната Мари, се самообвинява за самоубийството на сестра си и си веселите моменти, прекарани с покойната си сестра. Така тази поетична литературна творба обгръща травмиращата тема в нежен хумор. Книгата получава наградата за литература на Европейския съюз за 2021 г.

Като редакторка Луцие Фалерова си сътрудничи с художничката Катержина Шеда, за книгата ѝ „Brnox – Průvodce brněnským Bronxem“ за живота в социално слаб район на Бърно, която печели наградата „Магнезия Литера“ за журналистика.

През 2020 г. участва в програмата на Чешкия център в Ню Йорк „Stories in Times of Corona“, допринасяйки с разказа „Обектите в огледалото са по-близо, отколкото изглеждат“.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lucie Faulerová в Уикипедия на чешки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​