Луций Мумий Ахаик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Луций Мумий Ахаик (на латински: Lucius Mummius Achaicus) е римски политик през средата на 2 век пр.н.е., който е известен с разрушаването на Коринт през 146 пр.н.е..

Той е от плебейския род Мумии (gens Mummia) и син на Луций Мумий, който е народен трибун през 187 пр.н.е.

Луций се бие като претор през 153 пр.н.е. в Hispania ulterior с победа над лузитаните и празнува триумф. През 146 пр.н.е. става консул и получава главнокомандването на войските в Ахая. След победа над коринтците на Diaios завладява града и го разрушава. По нареждане на сената жителите са продадени в робство, а богатствата на изкуството са закарани в Рим. Той остава и 145 пр.н.е. като проконсул в Гърция, където с комисия на 10-те създава провинция Ахая и предприема обиколка през Гърция. Тази година той празнува голям триумф над ахейците и коринтците. Той получава неофициално името Ахаик (Achaicus).

През 142 пр.н.е. подарява ограбените произведения на изкуството. Същата година става цензор заедно със Сципион Емилиан, с когото има конфликти. След една година вероятно умира. Той оставя един син и една дъщеря. Неговата правнучка Мумия Ахаика е майка на император Галба.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Friedrich Münzer, L. Mummius (no. 7a), in: RE XVI 1 (1933) coll. 1195-1206.