Луцка и Волинска епархия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луцка и Волинска епархия
Катедралата „Света Троица“ в Луцк
Информация
Основана1326 г.
СедалищеЛуцк

Луцка и Волинска епархия е историческа епархия на Галицката, а след това на Киево-литовската митрополия на Вселенската патриаршия.

История[редактиране | редактиране на кода]

От времето на покръстването на Рус земите на днешната Луцка епархия са част от Владимиро-Волинската епархия, а през 1288 г. в Луцк е създадена самостоятелна катедра.[1] Новоучредената епархия в гражданско отношение е в рамките на Галицко-Волинското княжество, а в църковно-канонично – към Галицката митрополия през периодите 1303 – 1308, 1345 – 1347, 1371 – 1378 г. и под юрисдикцията на Киево-литовската митрополия в периодите 1356 – 1362 и 1415 – 1419 г.

През 1336 – 1337 г. Волиния попада под върховенството на литовските князе. Православният литовски княз Любарт със своя грамота осигурява права на луцките владики, построява замък и катедрала в Луцк в чест на апостол Йоан Богослов. Неговите наследници, които отначало клонят към православието, в крайна сметка приемат римокатолицизма, влизат в тесен съюз с Полското кралство и започват да потискат православните, допринасяйки за разпространението на римокатолицизма сред тях. В резултат на използването от Ватикана на нови форми на пропаганда и униатството, натискът върху православните се увеличава.[1] През 1596 г. епископ Кирил Терлецки от Луцк подписва Брестката уния, временно лишавайки останалото вярно на православието паство от йерархична организация, и по този начин от държавно признание, които то все още е използвало. Епархията обаче продължава да съществува: през 1625 г. в нея влизат земите на Владимиро-Волинска и Ковелска епархия, много православни шляхтичи създават манастири, училища, типографии, където се издава църковно-полемична литература. Потисничеството от страна на униатите е една от причините за казашките въстания. Луцките православни свещеници продължават своето служение в Жечпосполита до 1712 г. (по-дълго от всички други). През 1715 г. Кирил (Шумлянски), получил благословия от Киевския митрополит, напуска Луцк под натиска на униатите и правителството на Жечпосполита и отива в Хетманшчината, а епархията най-накрая приема унията.

Едва след втората подялба на Полша през 1793 г., под покровителството на Руската империя, православната епархиална организация на Волиния започва да се възражда.[1] За Западна Украйна и Беларус е създадена Минската епархия, в която през 1795 г. е образуван Житомирският викариат, който през 1799 г. е превърнат в независима Волинска епархия. Между 1921 и 1939 г. земите на Западна Волиния стават част от Полската република и попадат под юрисдикцията на Полската православна църква, на която Константинополската патриаршия предоставя правата на бившата Киевска митрополия.[2] През тези години е възстановена катедрата в Луцк като викариат на Волинската катедра.

През 1939 г. западноволинските земи са обединени с Украйна като част от СССР, местният епископат, след поднасянето на покаяние, е приет под омофора на Руската православна църква.[1]

През 1940 г. от Волинската е отделена независимата Луцка епархия, начело с архиепископ Николай Ярушевич, патриаршеският екзарх на Западна Украйна.[1] Германската окупация след юни 1941 г. води до прекратяване на връзките с Московската патриаршия и допринася за разкол и формирането на Украинската автокефална православна църква, начело с архиепископ Поликарп Сикорски. Тези, които остават верни на Руската църква, са преследвани, тероризирани и убивани. През 1943 – 1944 г. автокефалните епископи бягат с отстъплението на германските войски и контактът с Московската патриаршия е възстановен. през 1945 г. Луцката епархия престава да съществува, а катедралато „Света Троица“ в Луцк става катедра на Волинската епархия.

Исторически имена[редактиране | редактиране на кода]

  • Луцка (1288 – 1326 / 1356)
  • Луцка и Острожка (1326/1356 – 1712)
  • Луцка (викарска) (1922 – 1944)

Архипастири[редактиране | редактиране на кода]

Луцка епархия
Луцки викариат на Волинската епархия на Полската православна църква
Луцка епархия на Украинската автономна православна църква на Московската патриаршия
Луцка епархия на Украинската екзархия на Руската православна църква

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д История и сведения о луцкой епархии на orthodox.lutsk.ua // Архивиран от оригинала на 2013-09-02. Посетен на 2021-04-22.
  2. 1924 Tomos of Ecumenical Patriarchate // Архивиран от оригинала на 2009-04-25. Посетен на 2021-04-22.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Луцкая и Волынская епархия“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​