Лъвове (Северна Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лъвове – единица за бърза интервенция
Juli2001Matejce.jpg
Специални полицаи от Северна Македония край Матейче, Кумановско. В черно – Тигрите, в зелено – Лъвовете.
Информация
Активна 1998 - ?
Държава Северна Македония
Тип тежко въоръжени наземни специални сили
Размер

1200 сержанти и офицери

(към 23 януари 2003 година)
Гарнизон/щаб Скопие
Мото „По арно един ден лав отколку цел живот овца“
Цветове синьо знаме с емблемата на частта
Годишнини 24 януари
Екипировка бронирано и тежко стрелково въоръжение, униформи и маскировка цвят хаки, зелено кафяв
Битки/войни Военен конфликт в Република Македония (2001)
Командири
Изтъкнати
командири
капитан Здравко Здравески

Специалната част за бързо реагиране „Лъвове“ на Македонските въоръжени сили, известна като Лъвовете (на македонска литературна норма: Единица за брза интервенција „Лавови“), е формирана по време на правителството на Любчо Георгиевски и участва активно във военния конфликт в Македония от 2001 година. През 2002 година е реорганизирана като антитерористична част за бързо реагиране[1] По-късно частта е разформирована и вече не съществува.

Боен път[редактиране | редактиране на кода]

Създадена от правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Любчо Георгиевски (1998-2002) с личен състав 1200 бойци-командоси (батальон). Подчинена е на държавния секретар на МВР Любе Бошкоски и вътрешния министър Доста Димовска.

Участва в потушаването на въоръжения албански метеж в 2001 г. в сраженията при Тетово и в други пунктове на напрежение по-къcно с части на албанската Армията за национално освобождение. През март 2002 година части на Лъвовете убиват шестима пакистанци и един индиец, което води до международен скандал[2], но обвиненията остават недоказани. През 2004 година бившия командир на частта Горан Стойков е арестуван заради този случай, като по същово време срещу него се водят дела за парични измами[3].

През 2003 година правителство на Македония във връзка с провеждания от него курс, както и заради извършени военни престъпления от частта, започва нейното минимизиране и преструктуриране. Заповедта за разоръжаванeто ѝ и уволнения в нея вдига на бунт[4] тежко въоръжените командоси които се барикадират в лагера си в с. Стенковац до Скопие[5] и окупират ГКПП Блаце[6] към границата с Косово. На 25 януари 2003 година се постига споразумение с президента и правителството половината да не бъдат уволнявани, а да преминат на щат в полицейските сили, а другата половина в запас към армията. През януари 2004 година отново се стига до напрежение[7], защото поетите от политическата власт ангажименти не са коректно изпълнени, все пак голяма част от кадровия състав на елитната част минава в органите за сигурност на Северна Македония, но след промяната на правителството и амнистията на терористите, те са подложени на силен политически натиск и едва 100-150 от тях остават в структурите.

През 2008 година при специална акция в Прилеп са арестувани бившите ръководители на Лъвовете Звонко Илиоски – Лютото, Самуил Илиоски, Емил Ангелески – Ампата и Марян Марковски – Мачето, а Злате Йовановски – Бомбата и Горан Петрески – Търде се укриват от властта. Всички те са обвинени, че още в 2001 година организират криминална група за рекет и сплашване, като в Прилеп организират редица атентати[8]. Според Хари Костов, министър на Вътрешните работи, към 2004 година само 150 от членовете на Лъвовете нямат криминални досиета[9].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония