Лъв Диоген

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лъв Диоген
византийски съимператор
Роден
Починал
1087 г. (18 г.)
Семейство
Род Комнини
Баща Роман IV Диоген
Майка Евдокия Макремболитиса

Лъв Диоген (на гръцки: Λέων Διογένης 1069 – март 1087) е византийски държавник и военачалник от края на 11 в., син на император Роман IV Диоген и на императрица Евдокия Макремволитиса.

Лъв Диоген е роден през 1069 г. по време на управлението на баща му Роман IV Диоген. Още като дете Лъв е коронован за съимператор на баща си[1]. Император Роман IV Диоген е детрониран през 1071 г. и умира на следваща година, когато Лъв е още невръстно дете, а малко след това императрицата-майка Евдокия е заточена в манастир, където заедно с нея са изпратени малолетният Лъв и по-големият му брат Никифор[1]. Там Лъв остава до възцаряването на император Алексий I Комнин през 1081 г. По заповед на Алексий I Лъв и брат му са върнати обратно в императорския дворец, където са отгледани и възпитани от Алексий I като негови родни синове[1].

По сведения на Анна Комнина Лъв Диоген е сред най-верните поддръжници на баща ѝ, който му възложил да се опълчи с войски не само срещу нашествието на норманите в Южна Италия[2], но и срещу това на печенегите, нахлули в южнодунавските теми на империята през 1087 г.[3]. Лъв Диоген умира по време на битката срещу печенегите, провела се при Дръстър през март 1087 г. Тогава той и отрядът му се увлекли в преследване на противника, отдалечавайки се по този начин от основните ромейски сили. Когато наближили обоза на врага, Лъв и хората му били атакувани и Диоген паднал убит в сражението.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Canduci, Alexander. Triumph & Tragedy: The Rise and Fall of Rome's Immortal Emperors. Pier 9, 2010. ISBN 978-1741965988.
  • The Alexiad. London, Routledge & Kegan Paul, 1928.
  • Skoulatos, Basile. Les personnages byzantins de I'Alexiade: Analyse prosopographique et synthese. Louvain, Nauwelaerts, 1980. (на френски)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Canduci, pg 272
  2. Comnena. Book 4. Chapter 5.
  3. Comnena. Book 7. Chapter 2.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Leon Diogenes“ и страницата „Лев Диоген“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  
     Портал „Византия“         Портал „Византия          Портал „Биографии“         Портал „Биографии