Лъв Диоген

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лъв Диоген
византийски съимператор
Роден
1069 г.
Починал
1087 г. (18 г.)
Семейство
РодКомнини
БащаРоман IV Диоген
МайкаЕвдокия Макремволитиса
Братя/сестриНикифор Диоген
Константин Диоген
Михаил VII
Константий Дука
Андроник Дука
Анна Дукина
Теодора Дукина
Зоя Дукина
Други родниниАдриан Комнин (зет)

Лъв Диоген (на гръцки: Λέων Διογένης 1069 – март 1087) е византийски държавник и военачалник от края на 11 в., син на император Роман IV Диоген и на императрица Евдокия Макремволитиса.

Лъв Диоген е роден през 1069 г. по време на управлението на баща му Роман IV Диоген. Още като дете Лъв е коронован за съимператор на баща си[1]. Император Роман IV Диоген е детрониран през 1071 г. и умира на следваща година, когато Лъв е още невръстно дете, а малко след това императрицата-майка Евдокия е заточена в манастир, където заедно с нея са изпратени малолетният Лъв и по-големият му брат Никифор[1]. Там Лъв остава до възцаряването на император Алексий I Комнин през 1081 г. По заповед на Алексий I Лъв и брат му са върнати обратно в императорския дворец, където са отгледани и възпитани от Алексий I като негови родни синове[1].

По сведения на Анна Комнина Лъв Диоген е сред най-верните поддръжници на баща ѝ, който му възложил да се опълчи с войски не само срещу нашествието на норманите в Южна Италия[2], но и срещу това на печенегите, нахлули в южнодунавските теми на империята през 1087 г.[3]. Лъв Диоген умира по време на битката срещу печенегите, провела се при Дръстър през март 1087 г. Тогава той и отрядът му се увлекли в преследване на противника, отдалечавайки се по този начин от основните ромейски сили. Когато наближили обоза на врага, Лъв и хората му били атакувани и той паднал убит в сражението.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Canduci, pg 272
  2. Comnena. Book 4. Chapter 5.
  3. Comnena. Book 7. Chapter 2.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Leon Diogenes“ и страницата „Лев Диоген“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.