Лъв (хералдически символ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Лъв.

Хералдически лъв

Лъвът и леопардът са най-предпочитаните животни в хералдиката. Лъвът олицетворява силата, мъжеството и великодушието, а леопардът – храбростта и смелостта. Лъвът се среща толкова често в гербовете, че за различните му пози са измислени специални названия. В хералдиката се срещат лъвове с всякакви цветове, но най-разпространеният цвят е златният (традиционно наименование на жълтото и неговите оттенъци в хералдиката).

Обичайната хералдическа поза на лъва е в профил, като се виждат едното око и ухо. Стои на задни лапи, а предните са извъртени надясно; от устата излиза кървав език, опашката е издигната нагоре и краят ѝ е опрян в гърба. В гербовете лъвът обикновено е един; но могат да са и два; ако са повече на брой, те се наричат лъвчета (на френски: lionceaux).

При фигурата на леопарда за разлика от тази при лъва, се виждат и двете очи, той е ходещ, т.е. стои на три крака, а четвъртият е издаден напред; опашката не се опира в гърба, а е издигната нагоре и пада обратно. Затова лъв имащ, един от тези елементи, принадлежащи на леопарда, се нарича леопардоподобен лъв (на френски: lion leoparde); и обратно, леопард, заимствал елементи от лъва, се нарича лъвоподобен леопард (на френски: le'opard lione).

По други признаци на лъва се дават следните определения: въоръжен (на френски: arme), ако ноктите не са с цвета, с който е боядисано тялото; (на френски: Lampassé), ако изплезеният език е кървав; коронован (на френски: couronne), ако на главата има корона, обикновено назъбена; смирен (на френски: morne), ако е без зъби, без нокти и изплезен език; безопашен (на френски: diffame) или с драконова опашка (на френски: dragonne), ако долната част на тялото на лъва завършва с опашка на дракон.

Раждащ се (на френски: naissant) е лъв, на който се вижда само горната половина на тялото; но когато в горната част на щита се виждат главата му, раменете, краищата на предните лапи и опашката, тогава лъвът е прохождащ (на френски: issant).

Лъвът е тотем и в родовия герб на рода Рюрикови.

Стилизирани изображения на лъв има в Първото българско царство. Лъвът като символ на власт, сила и храброст е засвидетелстван още през 13 век, открит в западноевропейски гербовници – като най-стария герб на „краля“ на България от гербовника на Лорд Маршал, датиращ от 1295 г.

Гербове[редактиране | редактиране на кода]

Лъвове, стоящи на задни лапи[редактиране | редактиране на кода]

Лъвове с вдигната дясна предна лапа[редактиране | редактиране на кода]

Исторически гербове, печати и монограми на България[редактиране | редактиране на кода]

Източни варианти[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]