Лъжица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лъжици в музей

Лъжица е прибор за хранене, наподобяващ миниатюрна лопатка, състоящ се от дръжка, завършваща с малка, плитка купичка. Използва се за поднасяне и консумация основно на течни или полутечни храни като супа, сладолед или крем. Лъжиците намират приложение и в други дейности – готвене и измерване на количеството на различни подправки. Те се изработват от метал, дърво, пластмаса или порцелан.

В казармите много често това е единственият прибор, който се използва за всички видове храна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дървени лъжици

Лъжиците се използват още от дълбока древност. Вилицата е изобретена по-късно. В Европа в миналото лъжиците са били изработвани предимно от дърво. Древните гърци са използвали миди и раковини в качеството на лъжици. В Египет лъжиците са изработвани от камък, слонова кост и дърво. Често те са покрити с религиозни символи. По време на разцвета на римската империя се появяват бронзови и сребърни прибори. Днес много от тях се намират в историческите музеи по света. През средните векове лъжиците са основно от дърво и рог. Малко по-късно, около XV век за тяхната изработка се използва мед и олово. Кралете и аристокрацията обаче използва прибори, направени от сребро и злато.

В епохата на Възраждането стават широко разпространени така наречените апостолски лъжици. Появяват се в XV век, но придобиват популярност в XVI век като подаръци на християнски празници. На тях са изобразени учениците на Христос. Много по-рядко е изобразяван самият Христос. По това време се изменя и самият вид на лъжицата – дръжката става плоска, а горната част придобива формата на елипса. Около 1760 година лъжицата придобива съвременния си вид.

По старите хора в региона около община Левски все още използват старата българска дума „поварийка“ за дървена лъжица.

Видове лъжици[редактиране | редактиране на кода]

Порцеланова лъжица

Лъжиците са няколко вида. И до днес се използват дървени лъжици с дълги дръжки за готвене. Лъжиците за сервиране на супа се наричат черпак. За чай и кафе се използват много по-малки лъжички. Те служат също така и като измерителна единица, основно за подправки. Една чаена лъжица е около 5ml, а една настолна обикновена лъжица е около 15ml. Пластмасовите лъжици са за еднократна употреба. В някои азиатски страни се използват порцеланови лъжици за супа. Те са по-къси от обикновените и малко по-дълбоки. В някои култури лъжиците се използват и като музикален инструмент. Звукът се получава чрез удряне на лъжиците една в друга със задната им изпъкнала страна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]