Лъки Лучано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лъки.

Чарли Лучано
американски мафиот
Чарли Лучано 
Роден: 24 ноември 1897 г.
Починал: 26 януари 1962 г. (64 г.)

Чарлс „Лъки“ Лучано (на английски: Lucky Luciano) е италианско-американски мафиотски бос от началото на ХХ век. Основател е на фамилията Дженовезе една от петте фамилии в Ню Йорк.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е под името Салваторе Лукания на 24 ноември 1897 г. в Леркара Фриди, малко селце на 25 km от Корлеоне на о. Сицилия. През 1906 г. семейството му емигрира в Ню Йорк. В ранните си ученически години припечелва пари, като изнудва съучениците си. Тогава се среща с бъдещия си бизнеспартньор Майър Лански.

На 14 години напуска училище и започва работа във фабрика за шапки. Според неговите собствени думи това е работа за „мижитурка, която цял живот няма да постигне нищо“. На 19 години се присъединява към бандата „Файв пойнтс“ и започва търговия с опиум.

Начало на „кариерата“[редактиране | редактиране на кода]

По времето на Сухия режим Лучано работи с бъдещи едри престъпници като Бъгси Сийгъл и Франк Костело. Започва работа за Джузепе Масерия – Джо Боса, по късно става негова дясна ръка.

По време на Кастелмарската война между мафиотските босове Масерия и Маранцано (1929 – 1931) Лъки става още по-могъщ и решава, че е време да поеме властта. Босът му научава за амбициите на Лучано да обедини банди от различни етнически групи и приема това като заплаха за консервативната сицилианска мафия. В резултат Лъки е жестоко пребит, но като по чудо оцелява, носейки белези върху лицето си за цял живот.

По време на обяд между Лучано и Масерия, Чарли се извинява и отива до тоалетната. В следващият момент Бъгси Сийгъл, Джо Адонис, Албърт Анастазия и Франк Костело изваждат оръжието си и убиват Масерия. С това свършва гангстерската война. Салваторе Маранцано вече е capo di tutti capi („бос на всички босове“) на Ню Йорк, а Лъки отново е № 2. Затова хората на Майър Лански убиват Маранцано и крайният победител е Лучано.

Мафиотски бос[редактиране | редактиране на кода]

След това Лучано участва в убийството на Дъч Шулц, който се опитал да елиминира тогавашния главен прокурор на Ню Йорк. Лучано е изпратен в затвора през 1937 г. и е освободен през 1945 г. заради съдействието му към Пентагона.

Той е депортиран в Италия и се е наложило да ръководи операциите си от там. Тези операции били свързани с международната търговия с хероин.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Лъки Лучано умира на 26 януари 1962 г. на летището в Неапол, Италия от сърдечен удар.