Лъки Лучано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чарли Лучано
американски мафиот
Чарли Лучано 
Роден: 24 ноември 1897 г.
Починал: 26 януари 1962 г. (64 г.)

Чарлс „Лъки“ Лучано е итало-американски мафиот от началото на 20 век. Основател на фамилията Дженовезе една от петте фамилии в Ню Йорк.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е под името Салваторе Лукания на 24 ноември 1897 г. в Леркара Фриди, малко селце на 25 km от Корлеоне в Сицилия. През 1906 г. семейството му емигрира в Ню Йорк. В ранните си ученически години припечелва пари като изнудва съучениците си. Тогава се среща с бъдещия си бизнеспартньор Майър Лански. На 14 години напуска училище и започва работа във фабрика за шапки. Според неговите собствени думи това е работа за „мижитурка, която цял живот няма да постигне нищо“. На 19 години се присъединява към бандата „Файв пойнтс“ и започва търговия с опиум.

Начало на „кариерата“[редактиране | редактиране на кода]

По времето на Сухия режим Лучано работи с бъдещи едри престъпници като Бъгси Сийгъл и Франк Костело и започва работа за Джузепе Масерия – Джо Босът. По късно става негова дясна ръка. По време на Кастелмарската война между мафиотските босове Масерия и Маранцано (1929 – 1931) Лъки става още по-могъщ и решава, че е време той да поеме властта. Босът му разбира амбициите на Лучано да обедини банди от различни етнически групи и приема това като заплаха за консервативната сицилианска мафия, в резултат на което Лъки е жестоко пребит, но като по чудо оцелява, носейки белези върху лицето си за цял живот. По време на обяд между Лучано и Масерия, Чарли се извинява и отива до тоалетната. В следващият момент Бъгси Сийгъл, Джо Адонис, Албърт Анастазия и Франк Костело изваждат оръжията си и убиват Масерия. С това свършва войната. Салваторе Маранцано вече е „capo di tutti capi“ (босът на всички босове) на Ню Йорк, а Лъки отново е номер две. Затова хората на Майър Лански убиват Маранцано и крайният победител е Лучано.

Мафиотски бос[редактиране | редактиране на кода]

След това участва в убийството на Дъч Шулц, който се опитал да елиминира тогавашният главен прокурор на Ню Йорк. Лучано е изпратен в затвора през 1937 г. и освободен през 1945 г., заради съдействието му към Пентагона. Той бил депортиран в Италия и се е наложило да ръководи операциите си от там. Тези операции били свързани с международната търговия с хероин.

Лъки Лучано умира на 26 януари 1962 г. на летището в Неапол, Италия от сърдечен удар.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за