Лъчезар Цоцорков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лъчезар Цоцорков
български геолог
Лъчезар Цоцорков.jpg
Роден
16 октомври 1945 г.
Починал
16 май 2017 г.
България

Националност Флаг на България България

Проф. д-р Лъчезар Димитров Цоцорков е български геолог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лъчезар Цоцорков е роден на 16 октомври 1945 г. в Панагюрище.[1] Завършва средното си образование в гимназия „Нешо Бончев“ в родния град, а висше – в Техническия университет /Висш машинно-електротехнически институт/ в град София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Специализира мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония.[2]

Постъпва на работа в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комплекс „Медет“ през 1971 г. като стипендиант на предприятието. През периода 1979 – 1985 г. ръководи изграждането на нова площадка на завод „Оборище“ – Панагюрище /дн. “Яна“/.

През 1986 г. става главен директор на Технологичен минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“. Работи за изграждане и пускането в експлоатация на новите мощности на рудник и обогатителна фабрика „Асарел“ на 6 декември 1989 г. От 1991 г. е изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ ЕАД. През 1998 г., заедно с 2756 свои колеги от предприятието, основава инвестиционното дружество „Асарел-Инвест“ АД, в което по-късно мажоритарен дял придобива австрийската компания „Фьост Алпине Интертрейдинг“ чрез дъщерната си компания ФА „Копър инвест“. Дружеството „Асарел Инвест“ АД, в конкуренция с известна чуждестранна компания от бранша, печели търга за приватизация на 75% от капитала на „Асарел-Медет“ ЕАД през юни 1999 г. През 1999 г. става изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Асарел-Медет“ АД, а после е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД от месец юли 2014 година до смъртта си на 16 май 2017 година.

Паметна плоча на Цоцорков в Исторически музей Панагюрище

Носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара Планина – първа степен“, както и на приза „Мениджър на годината 2009“. Той е почетен гражданин на гр. Панагюрище и на гр. Стрелча и дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата.[3]

Обществена активност

През 1991 г. Лъчезар Цоцорков става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като е преизбиран за неин председател. След изтичането на втория му мандат, на 27 април 2017 г. той е избран за първия ѝ почетен председател. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години.

От 1992 г. до 2012 г. е член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, а от 2012 г. участва в Консултативния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Дългогодишен член на Съвета на директорите на Атлантическия клуб. Участва активно в подпомагането и развитието на читалищното дело, спорта и туризма в община Панагюрище.

Става един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп и на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. От 2000 г. членува в Ротари клуб – Панагюрище. Като изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ и председател на Българската минно-геоложка камара активно участва в работата на „Евромин“, Европейски делови конгрес, Глобалния договор на ООН в България и други бизнес асоциации и неправителствени организации. През 2009 г. издава автобиографичната си книга „60 мига от моя живот“. Инициатор е на създаването през 2010 г. на „Реформ Юнион Клуб“ и е избран за негов първи председател.

Научна дейност

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е член на Международния организационен комитет на световния минен конгрес – Варшава. Участва в Управителните съвети на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на Българския национален минен комитет от 1994 г. Издава книга по фирмено управление и защитава докторска дисертация пред Висшата атестационна комисия на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“ през 2000 г. През 2014 г. става почетен професор на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“. Изнася лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ и Нов български университет.

Член на три международни академии в областта на минното дело и минералните ресурси. Има множество публикации в български и чуждестранни научно-технически издания, както и регистрирани патенти и рационализации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]