Лъчение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Лъчението представлява пренос на енергия под различни форми: на вълна (например електромагнитна вълна) или на частица (корпускула) (например алфа-частица), или и на двете едновременно (корпускуларно-вълнов дуализъм). Изразява се под формата на електромагнитно излъчване (радио вълни, инфрачервено, видима светлина, ултравиолетово, лазерно излъчване и други) или ядрена реакция. Във вакуума се излъчват най-различни лъчения. Характерен пример е преносът на светлина през Космоса идващ от Слънцето.

Енергията се разпространява по прави линии във всички посоки. Тя се изпуска от едно тяло и се поглъща от друго.

В някои изрази се използва като негов синоним думата радиация, която в българския език се възприема като онази част от лъчението, която е йонизираща (йонизиращо лъчение). Например под слънчева радиация на български би се разбралата излъчена енергия във вид на електромагнитно лъчение и поток от йонизиращо лъчение (във вид на елементарни частици).

Използва се и терминът „топлинно лъчение“, като този пренос на енергия може да се извърши по два начина: с предаване на кинетичната енергия от една движеща се частица (в случая атом или молекула) на друга; или чрез излъчване на електромагнитно лъчение – в инфрачервената област.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rayonnement“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.