Льо Ман Прототипи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Състезания с прототипи
Информация
Спорт Автомобилни спортове
Основан 1923
Официален уебсайт Льо Ман
Състезания с прототипи в Общомедия

Льо Ман Прототипи са специално подготвени прототипи на автомобили с покрити колела, които се използват за дълги надпревари и предимно състезания за издръжливост като 24-те часа на Льо Ман, Американските Льо Ман Серии и Льо Ман Сериите в Европа.

Това са най-бързите автомобили с покрити колела, правилата за този клас автомобили са създадени от Автомобилния Клуб на Ост (Automobile Club de l’Ouest – ACO), това е клуба който организира и 24-те часа на Льо Ман. Цената и технологията която е използвана ги прави много близки до Ф1, а заради изискванията на пистата Льо Ман, тяхната максимална скорост е дори по-висока от Ф1.

Льо Ман прототипите замениха множество класове прототипи създадени от различни автомобилни организации, към момента единствено Ролекс Спортскар Сериите в Америка използват свой клас Дейтона Прототипи.

Класа прототипи исторически е имал най-много варианти и до средата на 1960-те години това са били най-важният тип състезания. Световния шампионат за спортни автомобили на ФИА е носел повече престиж, отколкото титлата във Ф1.

Заради значително по-отворените си правила Льо Ман Прототипите стават все по-популярни сред автомобилните производители които могат да получат огромен напредък посредством тях за много модерни технологии.

Класове[редактиране | редактиране на кода]

В момента съществуват 3 класа прототипи. LMP1, LMP2 LMPC, като LMP1 е най-бързия и най-скъп клас прототипи. LMP2 са прототипи за по-ниско бюджетни отбори, LMPC са едномаркови прототипи също за ниско бюджетни отбори и не участват в 24 Часа на Льо Ман и WEC, а единствено във Европейските Льо Ман Серии и Американските Льо Ман Серии.

LMP1[редактиране | редактиране на кода]

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Този клас е създаден за големите автомобилни производители, въпреки че има много малки отбори които правят собствени шасита в класа. Минималното тегло в класа е 900 кг., като има специални правила за аеродинамиката при прототипи със закрит и открит кокпит.

Двигател[редактиране | редактиране на кода]

Позволени са атмосферни бензинови двигатели с обем до 6.0л, а двигателите с турбо или механични компресори имат максимален обем от 4.0 л.

Много критики от частните отбори предизвикват правилата за дизеловите двигатели, при тях е позволен обем до 5.5 л. и то с турбо или механичен компресор.

Няма ограничения за цилиндрите. Обемът на резервоара за настоящия сезон е 90 литра за бензиновите двигатели, и 81 литра за дизеловите.

LMP2[редактиране | редактиране на кода]

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Този клас е за частните отбори, но в Американските Льо Ман Серии точно този клас заради правилата му бе избран от Порше и Мазда. Минималното тегло тук е 825 кг., това прави тези прототипи много често по-бързи от ЛМП1 прототипите на много от по-бавните трасета.

Двигател[редактиране | редактиране на кода]

Позволени са атмосферни двигатели с обем до 3.4 л. и максимум от 8 цилиндъра, също така и атмосферни двигатели с обем до 4.0 л. които са от хомологирани серии автомобили (отговарящи на ЛМ ГТ2 изискванията и минимално производство от 1000 бройки на година). Турбо и механичните компресори са позволени само за двигатели с обем до 2.0 л. и максимум 6 цилиндъра. За хомологираните серийни двигатели принудителното пълнене е позволено само за дизели с обем до 4.4 л. и производство от поне 10000 бройки на година. Обемът на резервоара е 80 л. за всички двигатели.

LMPC[редактиране | редактиране на кода]

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Този клас е за частни отбори с нисък бюджет, като целта му е да направи стартовия списък на Американските Льо Ман Серии и на Европейските Льо Ман Серии по-многоброен. Шасито е доставяно от френската моторспорт-компания Oreca. Минималното тегло на прототипа е 900 килограма.

Двигател[редактиране | редактиране на кода]

Двигателя е доставян от Дженеръл Мотърс и е 8 цилиндров V-образен с обем от 6.2 л. Трансмисията е шест степенна подредена състезателна. В Америка има шампионат единствено за прототипи от клас LMPC, като той се казва Формула Льо Ман.

Скорост[редактиране | редактиране на кода]

Скоростта на ЛМП1 и ЛМП2 прототипите е по-голяма от тази на ФИА ГТ1 автомобилите, но по-ниска от тази на ГП2, по-близка до Световните Серии на Рено или Ф3 в зависимост от типа писта.

Състезания[редактиране | редактиране на кода]

В състезанията се поставя акцент върху издържливоста, точно заради това всеки участващ отбор е съставен минимум от 2 пилота, а в някой състезания и от задължително 3 пилота. Състезанията са минимум от 3 часа, като има някои които са от 8, 10, 12 или най-тежките от 24 часа.

24-часовите състезания са особено популярни сред феновете, такива състезания има на Льо Ман, Спа, Дейтона и още някои други по-малко значими. За състезание на Льо Ман фенове от цял свят се събират около пистата като самия уикенд е нон-стоп карнавал. Паради на всякакъв вид автомобили от цял свят, това е и най-посещаваното спортно събитие в Европа – всяка година над 250 хил. фенове се събират около пистата!

Този тип състезания са особено популярни сред богатите джентълмен пилоти, през 2007-ма година британския министър на външните работи се отказа от поста си за да осъществи мечтата на живота си, участие в 24-те часа на Льо Ман!

Участие[редактиране | редактиране на кода]

Водещите отбори са на големи автомобилни производители, или частни отбори с участието на големи корпорации. Състезанията за издръжливост винаги са били популярни сред т.нар. джентълмен пилоти, така че има много участници и от тях.

Пилотите на топ отборите са обикновено доказани професионалисти с опит от Ф1, Чемп Кар, Инди Кар, ГП2 или Световните Серии на Рено. Докато сред по-малките отбори, спонсорирани от джентълмен пилоти, много често са съставени само от джентълмен пилоти на възраст около 40 – 50 години и понякога млад перспективен пилот, който търси развитие в този спорт.

Бюджетите на топ отбори като Ауди и Пежо са около 100 – 150 млн. евро, докато някой от частните отбори на джентълмен пилоти имат бюджет от около 1,5 – 2 млн. евро.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]