Любеново (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Любеново.

Любеново
Общи данни
Население545 души[1] (15 март 2024 г.)
26,5 души/km²
Землище20,604 km²
Надм. височина101 m
Пощ. код6267
Тел. код04147
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ44540
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Раднево
Георги Петров
(БСДП, ЗНС; 2023)
Кметство
   кмет
Любеново
Васил Василев
(БСП)

Любеново е село в Южна България. То се намира в община Раднево, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Любеново (старото име – Джедъгьол) се намира в община Раднево, област Стара Загора. Селото е на 12 километра от град Раднево. В северния край на селото тече река Сазлийка.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има паметник на 16 починали руски войници на път към Русия след победата над турците в Руско-турската освободителна война. От нивите идва една голяма вълна и обръща влака с руснаците и те загиват, въпреки че са оцелели след войната. През 2008 година паметникът се реставрира със съдействието на „Мини Марица-изток“ и със съдействието на починалия на 30 май 2009 кмет на град Раднево – Нончо Воденичаров. Името на паметника е КАЗАШКИЯ ГРОБ.

До спирката на ЖП линията има паметник на мястото, където е обявено Септемврийското въстание през 1923 г. Сега е разрушен.

До селото има две големи могили. Едната в югоизточния край, а другата в югозападния край на село Любеново. В края на частта от селото, наричана „Спирката“, има старо турско гробище, но вече върху него от много години се сеят различни сечива.

В северозападната част на селото по черния път за съседното село Априлово има голям язовир. В североизточната част на селото по пътя за другото съседно, село Константиновец има сонда, чиято вода става и за пиене.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на село Любеново през 2008 година е построен хотел в сградата на бившата здравна служба. По-късно основното и прогимназиалното училище също са превърнати в хотел.

През 2007 е ремонтирано читалище „Искра“, което навършва 80 години. На него е поставена паметна плоча, на която е написано, че от това село е родът Крачолови на поета Пею Яворов. То се намира в центъра на селото.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Любеново[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]