Любовен роман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джейн Остин е основоположничка на жанра. Илюстрация от ХІХ век към романа „Разум и чувства

Любовният роман е литературен жанр, водещ началото си от западната култура, предимно англоговорещите страни.

Романите от този жанр се фокусират върху връзката и романтичната любов между двама души, като трябва да има емоционално удовлетворение и оптимистичен край. До края на ХХ и началото на ХХІ век те се обособяват като романи с търговска цел, като се наблюдава разнообразие от поджанрове, към които те се отнасят: съвременни, исторически, научна фантастика и паранормални.

Сред най-ранните любовни романи е популярният роман „Памела, или наградената добродетел“ (1740) на Самюъл Ричардсън, който е революционен в 2 направления: сюжетът се съсредоточава изцяло върху ухажването и то не само от гледната точка на жената-герой.

През следващия век Джейн Остин разширява жанра и нейният роман „Гордост и предразсъдъци“ се счита за образец на жанра. Тя е вдъхновението на британската авторка Жоржет Хейер (Georgette Heyer), която представя първия си исторически любовен роман през 1921 г. Десетилетие по-късно британската компания Mills and Boon започва разпространението на любовни романи. Техните книги са продавани в Северна Америка от Harlequin Enterprises Ltd, които от своя страна въвеждат директния маркетинг към читателите.

Често се твърди, че модерният жанр на любовния роман е роден през 1972 г. с публикуването на романа „Пламъкът и цветето“ (The Flame and the Flower) на Катлийн Удиуиз. Бумът на жанра е през 1980 г., когато се появяват много нови заглавия, като се разширяват границите на жанра.

Любовните романи в Северна Америка са най-популярният жанр на съвременната литература, който държи 55% от продажбите на книги по статистика от 2004 г. Жанрът е популярен в Европа и Австралия, а любовните романи се разпространяват на повече от 90 езика. Повечето от книгите обаче са написани от автори от англоговорещи страни.

Въпреки голямата популярност и сериозните продажби на любовни романи жанрът привлича и значителен присмех, скептицизъм и критика.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Romance_novel“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]