Любомир Дамянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Любомир Дамянов е съвременен български композитор - автор на поп и рок музика, музикант, музикален редактор в Българската национална телевизия, радио продуцент. Емблематичен негов хит е "Големият кораб минава". Твори от 80-те г. на 20 век до днес.

Биография Любомир Веселинов Дамянов е роден на 26 септември 1950 г. в Плевен. Завършва плевенската музикална гимназия с цигулка през 1969 и същата година е приет студент в Българска Държавна Консерватория - теоретико-композиторски факултет. След дипломирането си през 1974 свири с музикални състави в чужбина. През 1977 постъпва в БНТ като редактор в "Забавни програми". Отговорен редактор е на предаванията "Телевизионна дискотека", "С песен из България", копродукции, класация "Мелодия на годината", новогодишни програми и др. След напускането на БНТ през 1993 продуцира класическа музика в лицето на КА "Софийски солисти" и ВК "Алеко", с които издава три компактдиска. От 1995 до 1998 е музикален продуцент и директор на Радио 99. Освен като композитор се изявява и като продуцент, аранжор а в ранните си творчески години и като солист-цигулар в състав Синьо-белите и LZ, с който пътува и записва за БНР. В началото на 80-те свири в група "Синтез". Продуцирал е имена като Лили Иванова, LZ, дует Каравел, Румен Александров и други. Първата си песен „Моя звезда” с LZ записва през 1977 г. В момента работи на свободна практика. Има издадени авторски албуми на грамофонни плочи и компактдискове. В тях звучат изпълнения на Васил Найденов, Силвия Кацарова, LZ, Лили Иванова, Георги Христов, дует Ритон, Петя Буюклиева, Михаил Йончев, Богдан Томов и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

https://www.bgestrada.com/ <gallery>


https://www.discogs.com/artist/2551638-%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%94%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Печатни публикации за Любомир Дамянов в седмичния вестник "Уикенд"