Любомир Юруков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Любомир Юруков
български историк и колекционер
Роден
1961 г. (63 г.)

Националностбългарин
Учил вСофийски университет

Любомир Юруков е историк и колекционер на стари снимки, документи и други материали в България. Издава списание „Минало“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Любомир Юруков е роден през 1961 г. в София. Дипломира се история в Софийския университет. Колекцията му съдържа между 80 000 и 100 000 снимки, картички и различни видове документи, свързани с образованието, с икономическото и индустриално развитие на България, с политическото развитие на страната. В колекцията му има и любопитни неща, като например етикети от вина, произвеждани в България. Друга интересна част е свързана с розопроизводството и производството на българско розово масло.

Писателска и издателска дейност[редактиране | редактиране на кода]

В съавторство с Иван Бърнев – Буби Любомир Юруков издава книгите „Непознатият българин 1878 – 1944“, „Непозната България – хора и съдби“, „Непозната София“.

Списание „Минало“ е първото частно, научно-историческо, илюстровано списание, което излиза от 1994 г. и има за цел да популяризира достиженията на българската историческа наука, археологията, етнографията и нумизматиката. Публикациите в списание „Минало“ са систематизирани в следните категории: „Портрети“, „Старина“, „Средните векове“, „Новото време“, „Освобождението“, „От фондовете“ и други.

Списанието е богато илюстрирано и включва фотографии, карти, фрагменти, факсимилета, схеми, планове на тракийски селища, документи, изрезки от стари вестници и списания. Чрез страниците му са популяризирани малко познати личности от българската история, които имат изключителни приноси за развитието на отделни селища или на страната в различни направления на обществения, социален, духовен, културен, военен живот.

Дарителство[редактиране | редактиране на кода]

Любомир Юруков е направил редица дарения на дигитални копия и на реални артефакти от неговите колекции.

  • На 31 май 2013 г. прави значимо дарение на събраните от него документи на Васил Радославов на Централен държавен архив – София. Дарението е прието от Мартин Иванов – председател на Държавна агенция „Архиви“. За крупното дарение Любомир Юруков е награден с дарителска грамота и почетен знак на ДА „Архиви“.
  • На 18 май 2016 г. в Изложбената зала на Националния музей на образованието в Габрово е открита изложбата „Напред! Науката е слънце“, съдържаща снимки от личната колекция на Любомир Юруков и списание „Минало“. Изложбата е посветена на Деня на славянската писменост и култура – 24 май. На откриването Любомир Юруков прави дарение от над 350 дигитални снимки, както и ценни училищни документи, за което е награден с почетния знак на Национален музей на образованиетоГаброво.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Списание „Минало“, [1]
  • Пресконференция „Дарителството като кауза. Документи на Васил Радославов намериха своя дом“, [2]
  • ЛЮБОМИР ЮРУКОВ, ИЗДАТЕЛ И ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СПИСАНИЕ „МИНАЛО“ ЗА МИНАЛОТО И НАСТОЯЩЕТО, [3]
  • Тихова Надежда, НМО показа ценно дарение на Любомир Юруков, 100 вести, 19 май 2016 г., стр. 1 и 8
  • Колекционерът на минало, 04 юни 2022 г., [4]