Люверс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Поставен люверс
Канцеларски люверси; клещи за тяхното поставяне; документи, скрепени с помощта на люверси

Люверс, също и неговата разновидност капса – метална или пластмасова втулка, поставяна в коженогалантерийните изделия, обувките, шивачни и други изделия, хартия за укрепване на краищата на отворите, използвани за прокарване през тях на връвчици, връзки, въжета и т.н.

Метални 12-редни люверси на войнишки обувки

Исторически термина произлиза от ветроходството: люверс се нарича отвора в платното, обмотан с нишка или усилен с метален пръстен, което служи за прокарване през него на частите на стоящия или бягащия такелаж.

Технологията широко се използва в рекламата: около половината от всички банери се закрепват с люверси, а при изготвянето на скрепитени въжета през през улиците люверси се използват практически повсеместно.

Използват се и при изготовлението на колани на платнена и (по-рядко) на кожена основа. Също се използва в парашутните системи, при производството на различни видове тенти (за туризъм, почивка и търговска дейност, на товарните автомобили и т.н.), в обувното производство, деловодството (архивиране на хартията) и др.

Разлика между люверс и капса[редактиране | редактиране на кода]

Люверса се различава от капсата с наличието на шайба, придаваща на съединението по-голяма здравина[1].

Холнит[редактиране | редактиране на кода]

Холнит с фирмена марка, поставен в краищата на джоб на джинси

Холнит – нит за неразглобяемо съединяване на детайли в кожено-галантерийните, обувните и шивашките изделия. Широко се използва в джинсите[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ГОСТ 15470 – 70 Фурнитура для изделий кожевенно-галантерейной, текстильно-галантерейной, обувной и швейной промышленности. Термины и определения.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Люверс“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​