Люксембургска градина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Люксембургската градина

Люксембургската градина (на френски: Jardin du Luxembourg) се намира в центъра на Париж, в Латински квартал, представлява комплекс от дворец и парк и е един от символите на града. Преди е принадлежал на краля на Франция, но днес комплексът е държавен и в Люксембургския дворец заседава Сенатът на Франция. Заема площ от 26 хектара.

Статуята на свободата в Люксембургската градина

Тя е любимо място за разходка на парижани и в нея обикновено има много студенти от близките висши учебни заведения, както и любители на спорта. Построена е през 1612 година по заповед на Мария Медичи, вдовицата на Анри IV (точно копие на парка в родната ѝ Флоренция). През XIX в. архитектът Жан-Франсоа-Терез Шалгрен я обновява и сега тя се състои от няколко части: официална градина, „английска“ градина, гора, поляни и овощна градина, през всички тях минават пътеки.

В Париж има две копия на статуята на свободата, едното е в близост до Айфеловата кула, високо е 11,5 метра, тежи 14 тона и е издигнато през 1885 година. Официално стауята е открита на 15 ноември 1889 г., 3 години след тази в Ню Йорк.

Второто копие се намира в Люксембургската градина, подарено от Фредерик Огюст Бартолди на Луксембургския музей през 1900 година и след това поставено в градината през 1906 година. Става въпрос за бронзов модел, който служи за прототипа на статуята в Ню Йорк. По искане на самия Бертолди през 1937 година статуята е извъртяна така, че да гледа към източния бряг на САЩ, където се намира голямата Статуя на свободата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]