Люлка (част на оръжие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за Люлка (част на оръжие). За игралното съоръжение вижте Люлка.

Лю́лката е конструкционен елемент на артилерийския лафет, предназначен за неговото съединяване с оръдейния ствол[1][2] и за насочването на движението на ствола при отката и наката по време на стрелбата[3]. Обединявайки се с тези части на артилерийската система, които се разполагат върху люлката, тя образува т. нар. люлееща се (подвижна) част на оръдието[2].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Конструктивно има рамкови, коритни и смесени люлки[1]. Като правило, със своите цапфи люлката се опира на горната част на рамата на лафета, а за насочването на оръдието специален подемен механизъм ѝ позволява, заедно със ствола, да се движи по вертикалната плоскост (да се люлее)[1]. Свръзката на ствола с люлката се осигурява от противооткатните устройства[3].

След осъществяването на изстрела оръдейният ствол се откатва по направляващите на люлката, а след това се връща в изходното си положение под действието на накатника[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Советская военная энциклопедия. Т. 5. Москва, Военное издательство Минобороны СССР, 1978. с. 57.
  2. а б Словарь ракетных и артиллерийских терминов. Москва, Военное издательство, 1988. с. 115.
  3. а б Военные гусеничные машины. Т. 1 Кн. 1. МГТУ им. Баумана, 1990, 380 с.. с. 158.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Люлька (часть оружия)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.