Люляк (планина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Люляк планина
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.745° с. ш. 22.658° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Перник)
Част от Краище
Надм. височина Люляк 1323,6 m

Люляк планина (или Люцкан планина) е планински рид в Западна България, северно разклонение на Ерулска планина, във физикогеографската област Краище, област Перник.

Ридът заема северната част на Ерулска планина и е разположен южно от Трънската котловина. На запад долините на малките реки Мраморска и Лешниковска (от басейна на Ерма) го отделят съответно от Еловишка и Лешниковска планина, а на изток — долината на Велиновска река (ляв приток на Ябланица, десен приток на Ерма) — от планината Стража. На юг, в района на село Ерул чрез седловина висока 1223 м се свързва с останалата част на Ерулска планина.

В тези си граници от запад на изток дължината му е около 7 км, а ширината от север на юг — до 5 км. Най-високата му точка връх Люляк (1323,6 м) е разположен в най-южната му част, на окол 500 м северно от седловината свързваща го с Ерулска планина. Билото му е заравнено и разположено на 1000-1200 м. Изграден е от метаморфни и интрузивни скали. Почвите са предимно канелени горски и рендзини. Почти целия рид е обрасъл с широколистна гора. В югоизточната му част, югозападно от село Велиново до края на 70-те години на 20-ти век се разработва златно-пиритното находище мина "Злата".

В подножията на рида са разположени 7 села: Бусинци, Велиново, Вукан, Глоговица,Ерул, Милкьовци, Мрамор.

От север на юг, по западното ѝ подножие, между селата Вукан и Мрамор, на протежение от 3 км, преминава участък от третокласен път № 637 ТрънТрекляноДраговищица.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 297.