Люра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Люра
Lura Liqeni i Lulëve.JPG
Езеро в парка Люра
Информация
Местоположение Flag of Albania.svg Албания
Дебър
Най-близък град Пешкопия
Данни
Площ 1280 ха
Създаден 1966 г.
Люра в Общомедия

Люра[1] е национален парк, разположен в община Дебър в североизточната част на Албания. Национален парк Люра е създаден през 1966 г. и има площ от 1280 дка на източната страна на планината Кунора, най-високата планина в Люра. Височината на планината е 2119 m.[2] Паркът е известен със своите дванадесет езера и дивата си природа. Целогодишно е посещаван от посетители.

През 2014 г. албанското правителство започва провеждането на дейности по възстановяване на горите в парка и пътноремонтни работи.[3][4] След прехода към капитализъм в страната са извършени масови изсичания на гори, както и горски пожари, които силно засягат екосистемата на парка.

География[редактиране | редактиране на кода]

Укрепена къща в Люра

Национален парк Люра се намира на източните склонове на планината Люра. В парка намират обитание множество редки видове.

Дванадесетте ледникови езера на парка възникват през ледниковия период. Общата им площ е около 100 дка. Езерата са разположени в североизточната част на страната в района на Дибре на височина от 1200 до 1500 метра. През лятото езерата се пълнят с големи бели водни лилии.

Пет от най-големите езера на парка:

  • Голямо езеро (Liqeni i Madh), 32 ха;
  • Езерото на боровете, 13 ха;
  • Черното езеро (Liqeni i Zi), 8 хектара;
  • Езерото на цветята (Liqeni i Luleve), 4 дка
  • Краве езеро (Liqeni i Lopeve)

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Букът е най-разпространеният дървесен вид в парка. Той расте на височина от 900 – 1000 до 1900 – 2000 m. Черният бор расте в изобилие на надморска височина от 1600 до 1700 m, а червените борове се срещат на скалистите склонове на височина от 1700 до 2000 m. В горите живеят европейска кафява мечка, обикновен рис, евразийски вълк, златка, европейска сърна, глухар и др.

Паркът предлага възможности за екотуризъм, зимен спорт, конна езда и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Люра“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.