Люсиен Леви-Дюрмер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Люсиен Леви-Дюрмер
Lucien Lévy-Dhurmer
френски художник, дизайнер и керамик

Роден
Починал

Националност Франция
Кариера в изкуството
Стилар нуво, символизъм
УчителиАлбер-Шарл Валет, Рафаел Колен
Направлениеживопис, керамика, скулптура
ПовлиялРенесанс
Семейство
БащаСаломон Леви
Люсиен Леви-Дюрмер в Общомедия

Люсиен Леви-Дюрмер (на френски: Lucien Lévy-Dhurmer, 1865 – 1953) е френски художник и керамик, чието творчество се свързва с теченията символизъм и ар нуво.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Люсиен Леви е роден на 30 септември 1865 г. в Алжир в еврейско семейство. През 1879 г. започва да изучава рисуване и скулптура в Париж. През 1887 г. Леви е назначен за главен художествен директор във фабриката за керамични изделия на Клеман Масие. Леви се интересува от декоративните изкуства в Северна Африка и в Азия и в работата му се усещат такива влияния. През 1895 г. той отива в Париж, за да се занимава с живопис; в същия период посещава Италия, където е повлиян и от изкуството на Ренесанса.

През 1896 г. той излага първите си пастели и картини под името Люсиен Леви-Дюрмер, добавяйки последните две срички от моминското име на майка си (Goldhurmer). Получава висока оценка за картините си и печели известност.

Леви-Дюрмер черпи вдъхновение от музиката и прави опити да пресъздаде творби на известни композитори като Лудвиг ван Бетовен под формата на картини.

Умира на 24 септември 1953 г. в Льо Везине.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lucien Lévy-Dhurmer в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​