Лю Дунбин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Лю Дунбин е герой от ранната китайска митология. Отхвърляйки богатство и власт, той наказва грешните и възнаграждава добрите, поразява дракони с магически летящ меч и превръща камъни в злато, което раздава на бедните.

Lü Dongbin.jpg

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Лю Дунбин обикновено е изобразяван като образован, умен човек с истинско желание да помогне на хората да получат мъдрост/просветление и да се научат на Дао. Въпреки това, той често е изобразяван с някои недостатъци на характера, които не са необичайна тема за цветните безсмъртни даоисти, всички от които по принцип са ексцентрични:

  • Той се смята за мъж, който ходи по много жени, дори и след като става безсмъртен, и заради това хората с романтични проблеми не търсят помощта му. Това се отнася и за някои даоистки сексуални изкуства.
  • Той е описван като имащ пристъпи на пиянство, което не е необичайно за обичащи забавленията Осем безсмъртни. Това също е паралел с няколко даоистки артисти известни с любовта си към пиенето.
  • Една история разказва, че в началото когато става безсмъртен, той има силен нрав като на "млад" безсмъртен и даже деформира бряг на река в пристъп на гняв.
  • Лю също е много продуктивен поет. Неговите творби са събрани в "Цюен Тан Шъ"

Раннен живот[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име е Лю Йен, като Йен (巖 или 岩 или 喦) му е дадено като име. Дунбин е неговото учтиво име. Той е наричан господаря Чунян Дзъ (純陽子), и също е наричан от някой даоисти Лю Родоначалника (呂祖), особено от тези от училището Цюенджън. Той е роден в префектура Джинджао (京兆府) около 796 г. по време на династията Тан.

Когато се ражда, аромат изпълва стаята. Неговият рожден ден, се казва, че е на четиринадесетия ден на четвъртия месец на китайския календар. От дете той е много интелигентен и има много академични постижения. Въпреки това, според една история, още неомъжен до двадесетата си година, Лю два пъти се опитва да вземе изпит на най-високо ниво за държавен служител, но не успява.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wu Yuantai. Journey to the East (Dong You Ji)-Chinese text
  2. Ba Xian Dedao (Eight Immortal obtain enlightenment) Chinese text