Московски държавен институт по международни отношения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от МГИМО)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Московски държавен институт по международни отношения
Московский государственный институт международных отношений
MGIMO-University-main building.jpg
Главният вход на МГИМО
Основаване 1944 г.
Вид държавен университет
Ректор Анатолий Торкунов
Преподаватели 1100
Студенти 4500
Местоположение Москва, Русия
Уебсайт www.mgimo.ru
Московски държавен институт по международни отношения в Общомедия
Задният двор с повечето сгради

Московският държавен институт по международни отношения (университет) (на руски: Московский государственный институт международных отношений (университет)), известен и като МГИМО, e сред[1] най-престижните висши училища на Русия.

Университетът е създаден през 1943 г. като Факултет по международни отношения на Московския държавен университет „Ломоносов“, а през 1944 г. се отделя в самостоятелно висше училище под името Московски държавен институт по международни отношения. Това е университетът с най-много изучавани езици в света – над 60.

Учебната структура включва 8 факултета и 4 института. Университетът разполага с богата библиотека, спортен комплекс с плувен басейн, отделна конферентно-концертна зала, 3 общежития. МГИМО са завършили над 30 хил. випускници, включително повече от 4 хил. чужденци. В него се обучават над 5 хил. души.

От 1951 г. там се обучават и български граждани, което е породено от острата нужда в България по онова време от повече квалифицирани кадри за международната сфера. Постепенно, и особено след откриването от началото на 1970-те години на международни специалности в тогавашния Висш икономически институт "Карл Маркс" в София (днес УНСС), се налага тенденцията България да изпраща свои граждани в МГИМО предимно заради предлаганите специализации (по области или страни) и редки езици (не само европейски, но и много азиатски - като арабски, китайски, японски, и дори африкански - суахили).

Досега повече от 660 български граждани са завършили пълния 5-годишен курс на обучение със специалности предимно „Международни отношения“, „Международни икономически отношения“ и „Международно право“. В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 кандидати на науките (доктори в България) и доктори на науките от България, десетки българи са завършили второ висше образование, 2-годишни магистърски програми, курсове за специализация.

Българските випускници на университета обикновено работят в международната сфера. Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като посланици), дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности в малобройната им група. Сред тях са: президент на републиката, 2 министър-председатели, 2 партийни лидери, 5 министри на външните работи, 3 министри на търговията и на външноикономическите връзки, министър на отбраната, министър с други ресори (суровинни ресурси, лека промишленост), народни представители, кандидат-вицепрезидент, редица заместник-министри, директори на изпълнителни агенции, корпоративни групи, банки, крупни компании, много посланици, търговски представители на страната, търговски директори, университетски преподаватели и пр. Поради високата им степен на подготовка, владеене на поне 2 чужди езика и способности след 1989 г. все по-голяма част от тях са привличани на работа в бизнеса и в чужбина, включително в ООН и други международни организации.

По междуправителствена спогодба между Русия и България МГИМО приема годишно по 3 български граждани, освободени от учебна такса (която е в размер на 7 – 10 хил. щ.дол. годишно) и с право на руска стипендия в размер на 600 рубли месечно (колкото е и за руските студенти). Конкурсът за тези 3 места се провежда от българското Министерство на образованието.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Русия“         Портал „Русия