Информационна РНК

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от МРНК)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Информационната рибонуклеинова киселина (информационна РНК, иРНК, на английски: Messenger RNA - комуникационна РНК) носи информация за синтеза на една, а понякога и на няколко полипептидни вериги. Всяка тройка нуклеотиди от молекулата на РНК, която съответства на дадена аминокиселина в полипептидната верига, се нарича кодон. Информационната РНК е с най-голяма молекулна маса. Тя е копие на участък от веригата на ДНК, в който е записана информацията за белтъкът, който ще се синтезира. Всеки кодон на иРНК веригата отговаря на дадена аминокиселина. Например кодона „гуанин-цитозин-гуанин“ (Г-Ц-Г) отговаря на аминокиселината аланин. Транспортната РНК, отговаряща за тази аминокиселина има обратния на този кодон – Ц-Г-Ц. Кодонът на тРНК се нарича антикодон. Когато тРНК с антикодон А-А-А намери своя кодон (в случая това е У-У-У) по протежението на дългата иРНК верига, той се свързва с нея. Когато върху два съседни кодона се прикрепят две тРНКи носещи своите аминокиселини, аминокиселините се свързват чрез пептидна връзка. Този процес се нарича транслация.

МикроРНК[редактиране | редактиране на кода]

МикроРНК (miRNAs) са малки РНК, които обикновено са частично комплементарни на последователностите в метазойните информационни РНК [1]. Свързването на миРНК към съобщение може да потисне транслацията на това съобщение (message) и да ускори отстраняването на поли(A) опашка, като по този начин ускори разграждането на иРНК. Механизмът на действие на miRNAs е обект на активно изследване [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robert E. Farrell, Jr., RNA Methodologies, 5th Edition, Academic Press, 2017
  2. Tasuku Honjo, Michael Reth, Andreas Radbruch, Frederick Alt, Molecular Biology of B Cells, 2nd Edition, Academic Press, 2014 (including “updated research on microRNAs”)