Магас (Кирена)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Магас.

Магас (на старогръцки: Μάγας της Κυρήνης; † ок. 250 пр.н.е.) е македонски цар на Кирена през 276 пр.н.е.–250 пр.н.е. в днешна североизточна Либия. Той успява да постигне независимост на Кирена (Киренайка) от династията на Птолемеите в Египет.

Магас е син на македонския благородник Филип († ок. 318 пр.н.е.) и на Береника. През 318 пр.н.е. баща му умира и майка му през 317 пр.н.е. се омъжва за египетския цар Птолемей I Сотер. Магас е брат на Антигона и на Теоксена и полубрат на Птолемей II Филаделф, Арсиноя II и Филотера. Той е доведен брат на Птолемей Керавън.

През 300 пр.н.е. Магас потушава петгодишно въстание в Кирена и майка му го прави там птолемейски управител. След смъртта на доведения му баща (283 пр.н.е.) той става самостоятелен владетел и през 276 пр.н.е. се коронова сам за цар на Кирена.

Магас се жени за третата си братовчедка по майчина линия Апама II, дъщеря на Антиох I Сотер и Стратоника I. Той е баща на Береника II, която става съпруга на Птолемей III Евергет.

През 274 пр.н.е. Магас напада полубрат си от запад от Египет, a Антиох атакува от Палестина. Магас трябва да прекъсне своята активност заради вътрешен бунт на мармаридите, либийски номади. На изток Антиох губи против войската на Птолемеите.

След смъртта на Мегас царството Кирена е отново присъединено към Египет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония