Магас (Кирена)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Магас.

Магас
цар на Кирена
Magas as king of Kyrene, circa 282 or 275 to 261 BC.jpg
Роден
Починал
Семейство
Род Птолемеи
Майка Береника I
Братя/сестри Птолемей II
Теоксена
Арсиноя II
Антигона
Съпруга Апама II
Деца Береника II

Магас (на старогръцки: Μάγας της Κυρήνης; † ок. 250 г. пр. Хр.) е македонски цар на Кирена през 276 – 250 г. пр. Хр. в днешна Североизточна Либия. Той успява да постигне независимост на Кирена (Киренайка) от династията на Птолемеите в Египет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Магас е син на македонския благородник Филип († ок. 318 г. пр. Хр.) и на Береника. През 318 г. пр. Хр. баща му умира и майка му през 317 г. пр. Хр. се омъжва за египетския цар Птолемей I Сотер. Магас е брат на Антигона и на Теоксена и полубрат на Птолемей II Филаделф, Арсиноя II и Филотера. Той е доведен брат на Птолемей Керавън.

През 300 г. пр. Хр. Магас потушава петгодишно въстание в Кирена и майка му го прави там птолемейски управител. След смъртта на доведения му баща (283 г. пр. Хр.) той става самостоятелен владетел и през 276 г. пр. Хр. се коронова сам за цар на Кирена.

Магас се жени за третата си братовчедка по майчина линия Апама II, дъщеря на Антиох I Сотер и Стратоника I. Той е баща на Береника II, която става съпруга на Птолемей III Евергет.

През 274 г. пр. Хр. Магас напада полубрат си от запад от Египет, a Антиох атакува от Палестина. Магас трябва да прекъсне своята активност заради вътрешен бунт на мармаридите, либийски номади. На изток Антиох губи против войската на Птолемеите.

След смъртта на Магас царството Кирена е отново присъединено към Египет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония