Магеланов проток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Магелановия проток
Спътникова снимка на протока

Магелановият проток е разположен между най-южната точка на Южна Америка нос Фроуърд (cape Froward) и остров Огнена земя. Почти изцяло се намира на територия на Чили, единствено входът от изток опира до бреговете на Аржентина.

Водният път представлява най-важната естествена връзка между Атлантическия и Тихия океан, но се счита за труден маршрут, поради непредсказуемите ветрове и течения в най-тясната му част.

За пръв път през него преминават Фернандо Магелан с неговите моряци по време на първото околосветско пътешествие през 1520 г. И тъй като корабите на Магелан навлизат там на 1 ноември (Деня на Вси светии), го наричат Estrecho de Todos los Santos (Проток на Вси светии). По-късно е наречен на името на Магелан.

Допреди завършването на Панамския канал през 1914 г. Магелановият проток е сред малкото сигурни начини да се мине от Атлантическия в Тихия океан и обратно. Още в миналото мореплавателите го избягват, понеже там времето често е ветровито и неблагоприятно, а днес корабите предпочитат да минават през Панамския канал вместо през протока.