Магеланов проток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Магеланов проток
StraitOfMagellan.jpg
Местоположение в Чили
Магеланов проток в Общомедия
Карта на Магелановия проток

Магелановият проток е разположен между най-южната точка на Южна Америка нос Фроуърд и архипелагаОгнена земя. Почти изцяло се намира на територия на Чили, единствено входът от изток опира до бреговете на Аржентина.[1]

Водният път представлява най-важната естествена връзка между Атлантическия и Тихия океан, но се счита за труден маршрут, поради непредсказуемите ветрове и течения в най-тясната му част.

За пръв път през него преминава Фернандо Магелан със своите моряци по време на първото околосветско пътешествие през 1520 г. И тъй като корабите на Магелан навлизат там на 1 ноември (Деня на Вси светии), го наричат Estrecho de Todos los Santos (Проток на Вси светии). По-късно е наречен на името на Магелан.

Допреди завършването на Панамския канал през 1914 г. Магелановият проток е сред малкото сигурни начини да се мине от Атлантическия в Тихия океан и обратно.[1] Другият път е да се заобиколи нос Хорн от юг, но и по двата маршрута времето често е ветровито и неблагоприятно. Днес корабите предпочитат да минават през Панамския канал вместо през протока.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Strait of Magellan. // Encyclopædia Britannica, 20 февруари 2015.