Магнети Марели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Магнети Марели С.п.А
Magneti Marelli logo 2019.png
Основаване 1919 година
Седалище Корбета, Италия
Служители 36 900
Продукти електронни компоненти
Уебсайт www.magnetimarelli.com
Магнети Марели С.п.А в Общомедия
Производствен корпус

„Магнети Марели“ е компания от гр. Корбета, Италия, производител на електроника и електротехника, световен лидер в производството на осветителни елементи и компоненти за транспортна техника.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1891 г. Ерколе Марели основава компания на свое име за производство на електрични компоненти и двигатели. Освен че произвежда за Италия, компанията изнася и електрически компоненти за Европа. От компанията на Марели са приложени редица въведения в използването на електрически пособия. Прилагат се нови технологии, използват се нови материали и нови конструктивни методи.

Марели основава Società Anonima Ercole Marelli през 1919 г. Инвестира 7 милиона италиански лири в нови поточни линии и назначаване на нови работници поради разширяването на производството. През 1920 г. основните партньори на компанията са ФИАТ и други италиански производители на автомобили. Освен за тях Магнети Марели изнася компоненти за италианското самолетостроене. 9 години по-късно започва и производството на батерии. В началото на 1930-те години се откриват нови фабрики и компанията създава подмарка съсредоточена върху производството на електронни лампи за италианската електронна индустрия. По-късно електронните лампи поради качествената изработка, добрата конструкция и добрите материали електронни лампи се изнасят и за редица европейски страни. През 1935 г. за новозараждащата се италианска мотоциклетна индустрия и развитието на автомобилната индустрия се произвеждат разни видове стартери, ключове и други компоненти. В края на 1930-те години се създават научноизследователски центрове. През 1938 г. в компанията работи гениалният италиански физик нобелов лалуреят Енрико Ферми. След Втората световна война компанията има изключителен принос за възстановяването и развитието на комуникациите в Италия.

От 1947 г. „Магнети Марели“ е член на Италианската борса. През 1953 г. компанията работи върху основните телевизионни мостове на Италианската телевизия РАИ. През 1967 г. компанията е основен сътрудник на ФИАТ и задълбочава взаимоотношенията си с германския гигант „Бош“, започнали през 1935 г. Открива свои представителства в Бразилия и Турция. През 1979 г. се създава Marelli Autronica – джойнт венчър с италианската компания „Вебер“ (Болоня) за производство на електроконтролиращи устройства. През 1983 г. започва производството на Digiplex electronic, базирана на Cityplex system за автоматично стартиране и спиране при различни ситуации на двигателя.

Следващата година представителството на компанията се премества в Чинисело Белсамо (Cinisello Balsamo). През 1987 г. прави реорганизация на индустриалното производство с компаниите Weber, Veglia Borletti, Carello, Siem, Solex and Jaeger. През 1991 г. компанията премества централата си в Корбета. През 1996 г. пробива на китайския пазар и провежда изпитания на нови навигационни системи и осветителни елементи. През 2005 г. влиза във „ФИАТ груп“. През 2007 г. разширява значително производството на LED светлини.

Бизнес партньори[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилни производители: ФИАТ, Фолксваген, Ауди, Рено, Крайслер, Форд.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

  • габаритни светлини, фарове, стопове
  • електронни системи
  • пластични елементи и модули
  • индикатори

Източници[редактиране | редактиране на кода]