Направо към съдържанието

Магьосникът от Землемория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Магьосникът от Землемория
A Wizard of Earthsea
АвторУрсула Ле Гуин
Първо издание1968 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи
Видроман
Магьосникът от Землемория в Общомедия

Магьосникът от Землемория (на английски: A Wizard of Earthsea) е заглавието на първия роман от поредицата на писателката Урсула Ле Гуин, която описва фантастичния архипелаг Землемория. Книгата е издадена за пръв път през 1968 г. Историята от романа е продължена в романите „Гробниците на Атуан“, „Най-далечният бряг“, „Техану“ и „Другият вятър“ и сборника „Легенди от Землемория“, както и в други разкази, описващи архипелага Землемория.

Главният герой в романа е млад мъж, наричан Ястреба. Още като момче той разбира, че притежава вроден талант да прави магии. Няколко години по-късно той използва своите способности за да предпази родното си село от нападение на варвари. Когато достига пълнолетие, магьосникът Оджиън Мълчаливия му дава неговото истинско, тайно име - Гед. Заради своите магически способности Гед е приет от Оджиън и за кратко става негов чирак. За да бъде обучен за магьосник, Оджиън изпраща Гед на остров Роук, където се обучават всички магьосници в Землемория.

Недълго след като постъпва в Роук, Гед погрешка призовава тъмен дух, който го ранява тежко, и излиза изпод неговия контрол, сеейки из света зло. На Гед му отнема много време да се възстанови след срещата си с тъмната сянка, но след това той напуска Роук, решен да пътува из Землемория вече като магьосник. По време на своето пътуване Гед преминава през множество приключения, сред които и сблъсък с дракон. В крайна сметка той разбира как би могъл да се справи с тъмната сянка, която е създал.

Във финала на романа той се изправя отново срещу тъмния дух и разбира, че това в действителност е неговата собствена сянка. Нейното истинско име, което дава власт над нея, е неговото собствено. Чрез него той успява да я унищожи, и да си възвърне собствената си цялост.

Предишна: Поредица:
Следваща:
Правилото за имената Землемория Гробниците на Атуан