Магьоснически свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Магьосническият свят (на английски: Wizarding World)[1][2], по-рано известен като Магьосническият свят на Дж. К. Роулинг (на английски: J. K. Rowling's Wizarding World)[3][4] e фентъзи медиен франчайз и сподолена измислена вселена, съсредоточена върху поредица от филми, базирани на поредицата от романи Хари Потър от Джоан Роулинг. Филмите са в производство от 2000 г., като през това време са създадени десет филма – осем от тях са адаптации на романите Хари Потър, а три са част от поредицата Фантастични животни. Филмите са собственост на компанията Уорнър Брос Пикчърс, която е и техен разпространител, а други три филма са в различни етапи на производство. Поредицата събира общо над 9,2 милиарда долара в световния боксофис, което я прави четвъртия най-печеливш филмов франчайз след Киновселената на Марвел, Междузвездни войни и Спайдър-Мен.

Дейвид Хеймън и неговата компания Хейдей Филмс продуцират всеки филм от поредицата Магьоснически свят. Крис Кълъмбъс и Марк Радклиф са продуценти на Хари Потър и Затворникът от Азкабан. Дейвид Барън започва да продуцира поредицата през 2007 г. с Хари Потър и Орденът на феникса, като работата му приключва с Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 през 2011 г., а Роулинг продуцира последните два филма за Хари Потър. Хеймън, Роулинг, Стив Клоувс и Лионел Уигръм продуцират и първите два филма от поредицата Фантастични животни. Сценариите и режисурите са дело на различни личности, а актьорските състави са съставени от стотици актьори. Много от актьорите, включително Даниел Радклиф, Рупърт Гринт, Ема Уотсън и Том Фелтън, участват във всички филми за Хари Потър. За всеки от филмите са издадени албуми, съдържащи саундтраците. Франчайзингът включва сценична продукция (Хари Потър и Прокълнатото дете), дигитална платформа (Потърмор), игри за смартфони и тематични увеселителни паркове в целия свят (напр. Магьосническият свят на Хари Потър в Орландо).

Първият филм от Магьосническия свят е Хари Потър и Философският камък, последван от седем продължения, като се започне с първото Хари Потър и Стаята на тайните от 2002 г. и завърши с Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 от 2011 г., близо десет години след излизането на първия филм. Фантастични животни и къде да ги намерим (2016) е първият филм от предисторията и разклонение Фантастични животни. Продължението, озаглавено Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд, е от 16 ноември 2018 г. Три филма към същата поредица са в различни етапи на производство. Премиерата на третия филм е планирана е на 15 април 2022 г.

Правата върху франчайза са собственост на Дж. К. Роулинг (издателски и театрални права), Pottermore и Уорнър Брос Ентъртеймънт (филмови права).

Поредица филми „Хари Потър“[редактиране | редактиране на кода]

Филм[5][6] Премиера Режисьор Сценарист Продуцент(и)
Хари Потър и Философският камък 16 ноември 2001 (2001-11-16) Крис Кълъмбъс Стив Клоувс Дейвид Хейман
Хари Потър и Стаята на тайните 15 ноември 2002 (2002-11-15)
Хари Потър и Затворникът от Азкабан 31 май 2004 (2004-05-31) Алфонсо Куарон Дейвид Хейман, Крис Кълъмбъс и Марк Радклиф
Хари Потър и Огненият бокал 18 ноември 2005 (2005-11-18) Майк Нюел Дейвид Хейман
Хари Потър и Орденът на феникса 11 юли 2007 (2007-07-11) Дейвид Йейтс Майкъл Голденбърг Дейвид Хейман и Дейвид Барън
Хари Потър и Нечистокръвния принц 15 юли 2009 (2009-07-15) Стив Клоувс
Хари Потър и Даровете на Смъртта: част 1 19 ноември 2010 (2010-11-19) Дейвид Хейман, Дейвид Барън и Дж. К. Роулинг
Хари Потър и Даровете на Смъртта: част 2 15 юли 2011 (2011-07-15)

Хари Потър и Философският камък (2001)[редактиране | редактиране на кода]

Дейвид Хейман продуцира всеки един от филмите на Магьосническия свят.

Хари Потър, на пръв поглед единадесетгодишно момче, всъщност е магьосник, оцелял след опита на Лорд Волдемор да се възкачи на власт. Хари е спасен от Рубиъс Хагрид от злите му родини – чичо Върнън, леля Петуния и братовчед му Дъдли, и заема своето място на ученик в училището за магия и вълшебство Хогуортс, където той и приятелите му Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър се заплитат в мистерията около Философския камък, който се пази в рамките на училището.

През октомври 1998 г. Уорнър Брос закупува правата върху първите четири романа от фентъзи поредицата за Хари Потър от писателката Дж. К. Роулинг срещу седемцифрена сума,[7] след направена стъпка към преговори от страна на продуцента Дейвид Хеймън.[8] Уорнър Брос обръща специално внимание на желанията и мислите на Роулинг относно филмите при изготвянето на договора ѝ. Едно от основните ѝ изисквания е сцените да бъдат заснети във Великобритания с изцяло английски актьорски състав,[9] което обикновено се спазва. На 8 август 2000 г. неизвестният Даниел Радклиф, Рупърт Гринт и Ема Уотсън са избрани да изиграят съответно Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър.[10] Крис Кълъмбъс е нает да режисира филмовата адаптация на Философския камък,[11] а Стив Клоувс е избран да напише сценария.[12] Снимките започват на 29 септември 2000 г. в киностудиото Leavesden и приключват на 23 март 2001 г.,[13] като окончателната работа завършва през месец юли.[14] Същинският снимачен период започва на 2 октомври 2000 г. на жп гарата в Северен Йоркшър.[15] Първоначално Уорнър Брос планира да пусне филма на 4 юли 2001 г., но впоследствие идеята е отхвърлена. Окончателната премиера на Хари Потър и Философският камък е на 16 ноември 2001 г.[16]

Хари Потър и Стаята на тайните (2002)[редактиране | редактиране на кода]

Хари, Рон и Хърмаяни се връщат за втората си година в Хогуортс, но мистериозна стая, скрита в училището, се отваря, оставяйки вкаменени от неизвестен извършител ученици и призраци. Тримата трябва да открият нейния вход и да победят истинския извършител.

Кълъмбъс и Клоувс са съответно режисьор и сценарист на филмовата адаптация на Стаята на тайните.[17] На 19 ноември 2001 г., само три дни след премиерата на първия филм, започват снимките на втория в Съри, Англия, като продължават на различни локации на остров Ман и Великобритания. Във филмовото студио Leavesden са заснети няколко сцени в Хогуортс.[18] Същинският снимачен период завършва през лятото на 2002 г.[19] До началото на октомври е постпродукционният период на филма.[20] Премиерата на Хари Потър и Стаята на тайните във Великобритания е на 3 ноември 2002 г., а световната – на 15 ноември, една година след Философския камък.[21]

Хари Потър и Затворникът от Азкабан (2004)[редактиране | редактиране на кода]

Мистериозният затворник Сириус Блек бяга от Азкабан и се отправя към Хогуортс, който е охраняван от диментори, които да защитят Хари и неговите съученици. Хари научава повече за миналото си и за връзката му с избягалия затворник.

Кълъмбъс, режисьорът на първите два филма, решава да не се връща начело на третата част,[22] но остава в екипа като продуцент заедно с Хеймън.[23] От Уорнър Брос съставят списък с имена на трима режисьори – Кейли Кури, Кенет Брана (изиграл ролата на Гилдрой Локхарт в Стаята на тайните) и Алфонсо Куарон.[24] Първоначално Куарон изпитва известни притеснения да приеме работата, тъй като не е запознат с историята – не е чел книгите, нито е гледал предните два филма, но по-късно подписва договор, след като прочита поредицата от книги и се свързва с историята за магьосника.[25][26] Майкъл Гамбън заменя Ричард Харис, който изпълнява ролата на Албус Дъмбълдор в първите два филма, след смъртта на Харис през 2002 г.[27][28] Гамбън не се интересува от подобряването на персонажа или копиране на изпълнението на Харис, вместо това представя собствена интерпретация на образа, изпълзвайки включително лек ирландски акцент за ролята.[29] Майкъл Гамбън завършва сцените си за три седмици.[30] През февруари 2003 г. е решено ключовата роля на избягалия затворник Сириус Блек да бъде поверена на Гари Олдман.[31] Снимачният период започва на 24 февруари 2003 г.[32] във филмовото студио Leavesden и завършва през октомври същата година.[33] Премиерата на Хари Потър и Затворникът от Азкабан е на 23 май 2004 г. в Ню Йорк.[34] Лентата е издадена във Великобритания на 31 май, а в САЩ – на 4 юни.[35] Това е първият филм от поредицата, излязъл както в обикновените кино салони, така и в IMAX кината.[36]

Хари Потър и Огненият бокал (2005)[редактиране | редактиране на кода]

След Световното първенство по куидич Хари се връща в Хогуортс и се озовава записан за Тримагическия турнир, предизвикателно състезание, включващо спаравянето с три изключително опасни задачи. Хари е принуден да се състезава с други трима магьосници, избрани от Огнения бокал – Фльор Делакор, Виктор Крум и Седрик Дигъри.

През август 2003 г. британският филмов режисьор Майк Нюел е избран да режисира филма, след като режисьорът на Затворникът от Азкабан Алфонсо Куарон обявява, че няма да режисира продължението. Хейман и Клоувс отново са съответно продуцент и сценарист на лентата.[37] Снимачният период започва на 4 май 2004 г.[38] Сцените, в които участват главните герои, започват да се снимат от 25 юни 2004 г. във филмовото студио Leavesden в Лондон.[39][40] Хари Потър и Огненият бокал е представен премиерно на 6 ноември 2005 г. в Лондон,[41] а на 18 ноември – във Великобритания и САЩ.[42] Огненият бокал е първият филм от поредицата, получил PG-13 рейтинг от MPAA заради „фантастично насилие и плашещи образи“[43] M от Австралийския съвет за класификация (ACB),[44] и 12А от Британския съвет за филмова класификация (BBFC) за тъмните теми, фантастично насилие, заплаха и плашещи образи.[45]

Хари Потър и Орденът на феникса (2007)[редактиране | редактиране на кода]

Дейвид Йейтс режисира всеки филм от франчайза, започвайки от Ордена на феникса.

Хари се връща за петата си година в Хогуортс и открива, че магьосническият свят отказва да повярва в завръщането на Волдемор. Той взема нещата в свои ръце и създава тайна организация, която да се изправи срещу режима на „върховния инквизитор“ на Хогуортс Долорес Ъмбридж, както и да получи практически знания по предмета „Защита срещу черните изкуства“ за предстоящата битка.[46]

През май 2005 г. Даниел Радклиф потвърждава, че ще се върне в поредицата, влизайки за пети път в образа на Хари Потър,[47] а през ноември същата година потвърждение дават и Рупърт Гринт,[48] Ема Уотсън,[49] Матю Луис[50] (Невил Лонгботъм) и Бони Райт[51] (Джини Уизли). През февруари 2006 г. Хелън Маккрори е представена за ролята на Белатрикс Лестранж,[52] но отпада от актьорския състав заради бременността си. През май 2006 г. е обявено, че ролята е поверена на Хелена Бонам Картър.[53] Ралф Файнс отново влиза в ролята на Лорд Волдемор.[54] Английският телевизионен режисьор Дейвид Йейтс е избран да режисира филма, след като режисьора на Огненият бокал Майк Нюъл, а също и режисьорите Жан-Пиер Жене, Гийермо дел Торо, Матю Вон и Мира Наир отказват предложението.[55][56] Тъй като Клоувс, сценарист на първите четири филма за Хари Потър, има други ангажименти, сценарият пише Майкъл Голденбърг, който е смятан за сценарист на първия филм.[57] Снимачният период започва на 7 февруари 2006 г. и приключва в началото на декември същата година.[58][59] Снимките са поставени в двумесечна пауза от началото на май 2006 г., тъй като актьорите Даниел Радклиф и Ема Уотсън се явяват на образователни изпити в обучението си.[60] Лентата се снима на различни открити локации в Англия и Шотландия, а също и във филмовото студио Leavesden в Лондон.[61][62] Световната премиера на Хари Потър и Орденът на феникса е на 28 юни 2007 г. в Токио,[63] премиерата му във Великобритания е на 3 юли 2007 г. на площад Одеон Лестър в Лондон,[64] като на 12 юли е в цялата страна, а на 11 юли е в САЩ.[65]

Хари Потър и Нечистокръвния принц (2009)[редактиране | редактиране на кода]

Волдемор и неговите последователи – смъртожадните, засилват терора си върху световете на магьосниците и мъгълите. Тъй като има голяма нужда от стария си приятел Хорас Слъгхорн, директорът Албус Дъмбълдор го убеждава да се върне на предишната си длъжност на учител в Хогуортс. По време на часа по отвари със Слъгхорн Хари намира овехтял училищен учебник, собственост на „Нечистокръвния принц“.[66]

През юли 2007 г. е обявено, че Йейтс ще бъде режисьор на филма.[67] Клоувс се връща в продукцията като сценарист, а Хейман и Дейвид Барън – като продуценти.[68] Ема Уотсън смята, че няма да може да се върне в продукцията,[69] но в крайна сметка подписва договора, след като Уорнър Брос премества производствения график, съобразявайки се с изпитите на актрисата.[70] Снимачният период започва на 24 септември 2007 г.[71] и приключва на 17 май 2008 г.[72] Въпреки че Радклиф, Гамбън и Джим Броудбент (Слъгхорн) започват снимките на своите сцени в края на септември 2007 г., други членове на актьорския състав започват работа много по-късно – Уотсън започва едва през декември същата година, Алън Рикман (Сивиръс Снейп) – през януари 2008 г., а Бонъм Картър – през февруари 2008 г.[73][74] Премиерата на Хари Потър и Нечистокръвния принц е на 6 юли 2009 г. в Токио,[75] а във Великобритания и САЩ – на 15 юли.[76]

Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 1 (2010)[редактиране | редактиране на кода]

Хари, Рон и Хърмаяни оставят Хогуортс зад себе си и тръгват да открият и унищожат тайната на Лорд Волдемор за безсмъртието му – хоркруксите. Триото преминава през дълго пътуване, изпълнено с множество препятствия, включително смъртожадни и търсачи, за да открият Даровете на Смъртта, а връзката между ума на Хари с този на Лорд Волдемор става все по-силна.[77]

Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт на световната премиера на Даровете на Смъртта – част 2 на 7 юли 2011 г. на площад Трафалгар в Лондон.

Първоначалното намерение е продукцията да бъде в едно издание, но на 13 март 2008 г. Уорнър Брос обявява, че филмовата адаптация на Даровете на Смъртта ще бъде разделена в две части, за да се отдаде дължимото на книгата и от уважение към феновете. Потвърдено е, че Йейтс ще бъде режисьор, а Клоувс – сценарист.[78] За първи път Роулинг е кредитирана като продуцент заедно с Хейман и Барън, но Йейтс отбелязва, че участието ѝ в процеса по създаване на филмите не се е променило.[79][80] Препродукцията започва на 26 януари 2009 г., а снимачният период от 19 февруари във филмовото студио Leavesden, в което са заснети предишните шест части. Студио Pinewood е второто студио за снимки на седмия филм.[81][82]

Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 (2011)[редактиране | редактиране на кода]

Хари, Рон и Хърмаяни продължават търсенето, за да намерят и унищожат останалите хоркрукси, Хари се подготвя за последната битка срещу Волдемор.[83]

Филмът е обявен през март 2008 г. като Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2, втората от двете филмови адаптации на последния роман от поредицата за Хари Потър. Потвърдено е, че Йейтс и Клоувс ще работят съответно като режисьор и сценарист.[84] Стив Клоувс започва да пише сценария на втората част през април 2009 г., веднага след като сценарият на първата част е завършен.[85] Филмът Даровете на Смъртта – част 2 е заснет заедно с Даровете на Смъртта – част 1 от 19 февруари 2009 г. до 12 юни 2010 г.[86][87][88] и се обработва така сякаш е един филм по време на снимачния период.[89] Снимките във финала на поредицата и сцените на епилога започват през зимата на 2010 г. на лондонската жп гара Кингс Крос. Заснемането се състои във филмовите студия на Leavesden на 21 декември 2010 г.,[90] като бележи края на поредицата за Хари Потър след десет години на заснемане.[91]

Световната премиера на филма е на 7 юли 2011 г. на площад Трафалгар в Лондон,[92] премиерата му в САЩ е на 11 юли в Линкълн Център в Ню Йорк.[93] Въпреки че е заснет в 2D, филмът е преобразуван в 3D в постпродукцията и е разпространяван както в RealD 3D, така и в IMAX 3D,[94] така става първият филм от поредицата, пуснат в този формат.[95] Премиерата на филма във Великобритания и САЩ е на 15 юли 2011 г.[96]

Поредица филми „Фантастични животни“[редактиране | редактиране на кода]

Филм Премиера Режисьор Сценарист(и) Продуценти Етап
Фантастични животни и къде да ги намерим 18 ноември 2016 (2016-11-18) Дейвид Йейтс[97] Дж. К. Роулинг[98][99] Дейвид Хемън, Дж. К. Роулинг,
Стив Клоувс и Лионел Уиграм[100]
Издаден
Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд 16 ноември 2018 (2018-11-16)
Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор 15 април 2022 (2022-04-15) Дж. К. Роулинг и Стив Клоувс Дейвед Хеймън, Дж. К. Роулинг, Стив Клоувс, Лионел Уиграм и Тим Луис

Фантастични животни и къде да ги намерим (2016)[редактиране | редактиране на кода]

Авторката на Хари Потър Дж. К. Роулинг продуцира последните два филма за Хари Потър; сценарист и продуцент е на първите два филма от поредицата Фантастични животни.

През 1926 г. Нют Скамандър пристига в Ню Йорк със своето магическо разширено куфарче, в което се намират редица опасни създания и техните меостообитания. Когато някои същества бягат от куфарчето, Нют трябва да се бори, за да поправи грешката си, и ужасите от последващото увеличение на насилието, страха и напрежението, които се усещат между магьосническия и мъгълския (немагьосническия) свят.[101]

На 12 септември 2013 г. Уорнър Брос обявява, че Дж. К. Роулинг пише сценарий, базиран на книгата си Фантастични животни и къде да ги намерим от измисления автор Нют Скамандър, като събитията във филма са поставени седемдесет години преди приключенията на Хари Потър. Филмът бележи дебюта на Роулинг като сценарист, и е планиран да е първият от нова поредица.[102] Роулинг споделя, че след като Уорнър Брос предлага да се направи филмова адаптация, тя написва груб проект на сценария за дванадесет дни. Тя казва: „Това не беше голяма чернова, а просто показва формата на това как може да изглежда. Така започна всичко“.[103] През март 2014 г. е разкрито, че новата поредица ще се състои от три филма, като действието в първия ще бъде в Ню Йорк.[104] Във филма се завръщат продуцентът Дейвид Хеймън и сценаристът Стив Клоувс, ветерани от поредицата за Хари Потър.[105][106] През юни 2015 г. е обявено, че ролята на Нют Скамандър ще се изпълнява от Еди Редмейн, виден магизоолог от света на магьосниците.[107] Други членове на актьорския състав са: Катрин Уотърстън като Тина Голдстийн, Алисън Судол като Куини Голдстийн, Дан Фоглър като Джейкъб Ковалски, Езра Милър като Кридънс Барбон, Саманта Мортън като Мери Лу Барбон, Джен Мъри като Частити Барбон, Фейт Ууд-Благров като Модести Барбон и Колин Фарел като Пърсивал Грейвс.[108] Снимачният период започва на 17 август 2015 г. в студиото на Уорнър Брос Leavesden.[109] След два месеца продукцията се премества в залата Сейнт Джордж в Ливърпул, която е трансформирана в Ню Йорк от 1920-те години.[110] Световната премиера на Фантастични животни и къде да ги намерим е на 18 ноември 2016 г.[111]

Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд (2018)[редактиране | редактиране на кода]

Изминават няколко месеца от събитията във Фантастични животни и къде да ги намерим. Гелърт Гринделвалд бяга от затвора и започва да събира последователи за своята кауза – издигане на магьосниците над всички немагически същества. Албус Дъмбълдор трябва да потърси помощ от бившия си ученик Нют, за да спре Гринелвалд.[112]

Филмът е обявен през март 2014 г., като втора част от поредицата.[113] През октомври 2016 г. е обявено, че режисьорът на филма ще бъде Дейвид Йейтс, а сценарист и ко-продуцент – Дж. К. Роулинг, Редмейн ще изиграе Нют във всички части на поредицата.[114] През декември 2016 г. е потвърдено, че Джони Деп ще играе ролята на Гринделвалд в продължението.[115] По-късно същия месец е обявено, че Албус Дъмбълдор ще се появява в продълженията, макар и игран от по-млад актьор за предисторията на Хари Потър.[116] През април 2017 г. е потвърдено, че Джуд Лоу е включен към актьорския състав, изпълнявайки ролята на Дъмбълдор.[117] Действието във филма се развива в Ню Йорк, Великобритания и Париж.[118] Снимачният период започва на 3 юли 2017 г. във филмовото студио на Уорнър Брос Leavesden[119] и приключва на 20 декември 2017 г.[120] Световната премиера на Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд е на 16 ноември 2018 г.[121]

Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор (2022)[редактиране | редактиране на кода]

В третия филм от франчайза главният герой Нют Скамандър и приятелите му се завръщат за поредното приключенско пътешествие, опитвайки се да победят маниакалния Гелърт Гринделвалд. Първоначално филмът е планиран да излезе на 20 ноември 2020 г., но датата е сменена заради Дюн,[122] нова филмова адаптация по едноименния роман на Франк Хърбърт.[123][124] Първоначално е планирано снимките да започнат през юли 2019 г., но стартират в края на същата година, за да се даде повече време за обработка на сценария и планирането на бъдещето на поредицата.[125] Премиерната дата на Фантастични животни 3 е насрочена за 12 ноември 2021 г.[126] През 2018 г. в своя Туитър акаунт Дж. К. Роулинг обещава, че третият филм ще даде отговори на въпросите, останали нерешени от първите два филма. През октомври 2019 г. Дан Фоглър съобщава, че снимачният период ще започне през февруари 2020 г.[127] През ноември 2019 г. е обявено, че сценарият е написан от Дж. К. Роулинг и Стив Клоувс, който отстъства от първите два филма.[128] Действието в третия филм се развива през 1930-те години в Рио де Жанейро.[129] На 16 март 2020 г., в същия ден, в който трябва да започнат снимките, пандемията от COVID-19 подтиква Уорнър Брос да отложи производството на Фантастични животни 3.[130]

Други продължения[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 2016 г. Роулинг обявява, че филмовата поредица Фантастични животни ще се състои от пет филма.[131] През ноември 2016 г. Роулинг потвърждава, че историята ще съдържа поредица от събития, случили се в периода 1926 – 1945 г.[132]

През ноември 2022 г. е съобщено, че Уорнър Брос Дискавъри не планира активно продължение филмовата поредица или разработването на филми, свързани с франчайза.[133]

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

Сериал[редактиране | редактиране на кода]

През януари 2021 г. е съобщено, че Уорнър Брос преглеждат предложения за телевизионен сериал, чието действие се развива в Магьосническия свят, който ще бъде излъчен по Ейч Би О Макс.[134] През май 2022 г. са разпространени докладите за обявената среща между главния изпълнителен директор на Уорнър Брос Дискавъри Дейвид Заслав и Дж. К. Роулинг в тяхната дискусия за бъдещи проекти, които се развиват в Магьосническия свят.[135][136][137]

На 12 април 2023 г. Уорнър Брос Дискавъри обявява нов телевизионен сериал за „Хари Потър“ на пресконференция за тяхната наскоро ребрандирана стрийминг услуга Макс, явяващ се рестартиране на франчайза, като всеки сезон ще разказва историята на отделна книга от поредицата. Сериалът ще бъде продуциран в продължение на десет години. Дж. К. Роулинг се присъединява към продукцията като изпълнителен продуцент, като заявява, че „очаквам с нетърпение да бъда част от тази нова адаптация, която ще позволи голяма степен на дълбочина и детайлност, предоставена само от дълги телевизионни сериали“.[138]

Специални предавания[редактиране | редактиране на кода]

На 28 ноември 2021 г. е излъчено по Ти Би Ес и Картун Нетуърк специалното предаване Хари Потър: Турнир на домовете в „Хогуортс“ като част от честванията на 20-тата годишнина на първия филм. Предаването представлява викторина, като фенове, разпределени в четирите дома на „Хогуортс“, се състезават, за да спечелят Купата на домовете. Предаването е водено от Хелън Мирън. Специално участие вземат някои от актьорите от филмовата поредица – Том Фелтън, Саймън Фишър–Бекер, Шърли Хендерсън, Люк Янгблъд, Пийт Дейвидсън и Джей Лено.[139]

Много членове от оригиналния актьорски състав се събират отново в документалния филм Хари Потър 20-годишнината - Завръщане в Хогуортс, специална ретроспективна програма на Ейч Би О Макс, за да отпразнуват 20-ата годишнина на Философският камък, който е излъчен на 1 януари 2022 г.[140]

Пиеса[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2013 г. Дж. К. Роулинг обявява, че работи върху пиеса, базирана на Хари Потър,[141] а през юни 2015 г. е съобщено заглавието ѝ – Хари Потър и Прокълнатото дете (на английски: Harry Potter and the Cursed Child).[142] Пиесата, състояща се от две части, написана от английския драматург Джак Торн, е базирана на оригинална история от Торн, Джон Тифани и Роулинг. Постанковката е режисирана от Тифани, с хореография от Стивън Хогет, сценография от Кристин Джоунс, дизайн на костюми от Катрина Линдсей, осветление от Нийл Остин, музика от Имоджън Хип и звукови ефекти от Гарет Фрай.[143] Историята започва деветнадесет години след събитията в Даровете на Смъртта. Хари Потър е служител в Министерството на магията, а на по-малкия му син Албус Сивиръс Потър предстои първата година в Хогуортс.[144] На 20 декември 2015 г. е обявено, че Джейми Паркър, Нома Думезуени и Пол Торнли ще играят съответно Хари Потър, Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли.[145] Пиесата дебютира в театър „Палас“ в Лондон на 7 юни 2016 г., а официалната премиера е на 30 юли същата година.[146] Сценарият е издаден в книжно тяло ден след световната премиера на пиесата.[147] Пиесата е представена на Бродуей в театър „Лирик“ на 22 април 2018 г.[148]

Саундтракове[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Премиера Продължителност Композитор Издател
Хари Потър и Философският камък (оригинален саундтрак към филма) 30 октомври 2001 (2001-10-30) 73:35 Джон Уилямс Warner Sunset
Nonesuch
Атлантик
Хари Потър и Стаята на тайните (оригинален саундтрак към филма) 12 ноември 2002 (2002-11-12) 70:08
Хари Потър и Затворникът от Азкабан (оригинален саундтрак към филма) 25 май 2004 (2004-05-25) 68:37
Хари Потър и Огненият бокал (оригинален саундтрак към филма) 15 ноември 2005 (2005-11-15) 75:58 Патрик Дойл Warner Sunset
Хари Потър и Орденът на феникса (оригинален саундтрак към филма) 10 юли 2007 (2007-07-10) 52:22 Никълъс Хупър
Хари Потър и Нечистокръвния принц (оригинален саундтрак към филма) 14 юли 2009 (2009-07-14) 62:40 New Line Records
Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 1 (оригинален саундтрак към филма) 16 ноември 2010 (2010-11-16) 73:38 Александър Деспла WaterTower Music
Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 (оригинален саундтрак към филма) 12 юли 2011 (2011-07-12) 68:26
Фантастични животни и къде да ги намерим (оригинален саундтрак към филма) 18 ноември 2016 (2016-11-18) 72:00 Джеймс Нютън Хауърд
Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд (оригинален саундтрак към филма) 9 ноември 2018 (2018-11-09) 77:17

Рецепция[редактиране | редактиране на кода]

Боксофис[редактиране | редактиране на кода]

Към 2018 г. първите десет филма от франчайза Магьоснически свят събират общо над 9,2 милиарда долара в глобалния боксофис, което го превръща в третия най-мащабен филмов франчайз за всички времена след филмите от Киновселената на Марвел и Междузвездни войни. Всичките десет филма имат голям търговски успех – с печалби над 790 милиона долара за продукция, а Затворникът от Азкабан и Фантастични животни в определен момент се класират сред десетте филма с най-голям ръст за всички времена. Филмовата поредица Хари Потър печели над 7,7 милиарда долара от продажба на билети,[149][150] генерирала е и поне 3,5 милиарда долара приходи от домашно видео, като общият приход възлиза на над 11 милиарда долара.[151] След коригиране заради инфлацията всеки филм от поредицата Хари Потър получава над 1 милиард долара.[152]

Даровете на Смъртта – част 2 събира над 1,3 милиарда долара, привръщайки се в третия филм с най-голяма брутна печалба за всички времена, филм с най-голяма брутна печалба от франчайза Магьоснически свят и филм с най-голяма брутна печалба за 2011 г.[153] В САЩ и Канада лентата поставя рекорд, печелейки над 91 милиона долара и 169 милиона долара.[154][155] Философският камък и Огненият бокал са също филми с най-голяма печалба за 2001 и 2005 г.,[156][157] докато Стаята на тайните, Затворникът от Азкабан, Орденът на феникса и Нечистокръвния принц заемат второ място за филми с най-големи приходи за 2002, 2004, 2007 и 2009 г.[158][159][160][161] Даровете на Смъртта – част 1 е третият филм с най-големи приходи за 2010 г. (след Играта на играчките 3 и Алиса в Страната на чудесата),[162] Фантастични животни е осмият филм с най-големи приходи за 2016 г.,[163] а Престъпленията на Гринделвалд е десетият филм с най-големи приходи за 2018 г.

Филм Премиера Боксофис Класиране за всички времена Бюджет Изт.
САЩ & Канада Други територии Световен САЩ & Канада Световно
Филмова поредица Хари Потър
Хари Потър и Философският камък 16 ноември 2001 (2001-11-16) $318,087,620 $659,999,992 $978,087,613 65 40 $125 млн. [164]
Хари Потър и Стаята на тайните 15 ноември 2002 (2002-11-15) $262,450,136 $617,015,457 $879,465,594 104 57 $100 млн. [165]
Хари Потър и Затворникът от Азкабан 4 юни 2004 (2004-06-04) $249,975,996 $546,117,805 $796,093,802 121 79 $130 млн. [166]
Хари Потър и Огненият бокал 18 ноември 2005 (2005-11-18) $290,417,905 $605,928,323 $896,346,229 90 52 $150 млн. [167]
Хари Потър и Орденът на феникса 11 юли 2007 (2007-07-11) $292,353,413 $649,691,096 $942,044,510 86 50 [168]
Хари Потър и Нечистокръвния принц 15 юли 2009 (2009-07-15) $302,305,431 $632,020,964 $934,326,396 78 49 $250 млн. [169]
Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 1 19 ноември 2010 (2010-11-19) $296,347,721 $680,572,381 $976,920,103 81 50 $125 млн. [170]
Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 15 юли 2011 (2011-07-15) $381,409,310 $960,523,087 $1,342,932,398 35 12 [171]
Филмова поредица Фантастични животни
Фантастични животни и къде да ги намерим 18 ноември 2016 (2016-11-18) $234,037,575 $580,000,000 $814,037,575 140 76 $175 млн. [172]
Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд 16 ноември 2018 (2018-11-16) $160,555,901 $495,100,000 $655,655,901 321 127 $200 млн. [173]
Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор 15 април 2022 (2022-04-15) $95,845,511 $309,310,490 $405,156,001 814 330 $200 млн. [173]
Общо $2,884,082,474 $6,777,892,748 $9,661,975,230 5 4 $1 730 000 000 [174]
[175]

Критичен и обществен отзвук[редактиране | редактиране на кода]

Всички филми имат успех в търговски и критичен план, което прави франчайза една от най-успешните холивудски поредици, редом с Джеймс Бонд, Междузвездни войни, Индиана Джоунс, Властелинът на пръстените и Карибски пирати. За поредицата Хари Потър публиката забелязва, че филмите стават по-зрели с излизането на всеки следващ.[176][177][178][179]

Филм Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Филмова поредица Хари Потър
Хари Потър и Философският камък 81% (199 отзива)[180] 64 (36 отзива)[181] A[182]
Хари Потър и Стаята на тайните 83% (236 отзива)[183] 63 (35 отзива)[184] A+[182]
Хари Потър и Затворникът от Азкабан 90% (258 отзива)[185] 82 (40 отзива)[186] A[182]
Хари Потър и Огненият бокал 88% (254 отзива)[187] 81 (38 отзива)[188] A[182]
Хари Потър и Орденът на феникса 77% (256 отзива)[189] 71 (37 отзива)[190] A−[182]
Хари Потър и Нечистокръвния принц 83% (277 отзива)[191] 78 (36 отзива)[192] A−[182]
Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 1 77% (285 отзива)[193] 65 (42 отзива)[194] A[182]
Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2 96% (329 отзива)[195] 87 (41 отзива)[196] A[182]
Филмова поредица Фантастични животни
Фантастични животни и къде да ги намерим 74% (336 отзива)[197] 66 (50 отзива)[198] A[182]
Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд 36% (314 отзива)[199] 52 (48 отзива)[200] B+[182]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди на Академията на САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Общо за 14 награди Оскар са номинирани седем от десетте филма от франчайза. Фантастични животни и къде да ги намерим печели в категорията за най-добри костюми през 2017 г., превръщайки се в първия филм от Магьосническия свят, спечелил награда на Академията.[201] Преди наградата през 2017 г. франчайзът има 12 номинации и нито една награда, като това го превръща в най-пренебрегваната поредица за всички времена.[202]

Филм Най-добри костюми Най-добра сценография Най-добра музика Най-добри визуални ефекти Най-добро операторско майсторство Най-добър грим
Философският камък Номиниран[203] Номиниран[203] Номиниран[203]
Затворникът от Азкабан Номиниран[204] Номиниран[204]
Огненият бокал Номиниран[205]
Нечистокръвния принц Номиниран[206]
Даровете на Смъртта – част 1 Номиниран[207] Номиниран[207]
Даровете на Смъртта – част 2 Номиниран[208] Номиниран[208] Номиниран[208]
Фантастични животни Печели[209] Номиниран[209]

Награди на БАФТА[редактиране | редактиране на кода]

Филмите от Магьосническия свят получават 32 номинации на БАФТА и печелят 3. На 64-тата церемония през 2011 г. Роулинг, продуцентите Хеймън и Барън и режисьорите Йейтс, Нюел и Куарон печелят наградата за изключителен английски принос в киното в чест на филмовата поредица Хари Потър.[210][211] Дейвид Йейтс печели награда Британия за режисурата на последните четири филма от поредицата Хари Потър.[212][213]

Филм Най-добър английски филм Най-добър актьор в поддържаща роля Най-добри костюми Най-добра сценография Най-добър грим и прическа Най-добра музика Най-добри визуални ефекти
Философският камък Номиниран[214] Номиниран[214]
(Роби Колтрейн)
Номиниран[214] Номиниран[214] Номиниран[214] Номиниран[214] Номиниран[214]
Стаята на тайните Номиниран[215] Номиниран[215] Номиниран[215]
Затворникът от Азкабан Номиниран[216] Номиниран[216] Номиниран[216] Номиниран[216]
Огненият бокал Печели[217] Номиниран[217] Номиниран[217]
Орденът на феникса Номиниран[218] Номиниран[218]
Нечистокръвния принц Номиниран[219] Номиниран[219]
Даровете на Смъртта – част 1 Номиниран[220] Номиниран[220]
Даровете на Смъртта – част 2 Номиниран[221] Номиниран[221] Номиниран[221] Печели[221]
Фантастични животни Номиниран[222] Номиниран[222] Печели[222] Номиниран[222] Номиниран[222]
Престъпленията на Гринделвалд Номиниран[223] Номиниран[223]

Награди Грами[редактиране | редактиране на кода]

Франчайзът получава 6 номинации от наградите Грами, всички за поредицата Хари Потър.

Филм Най-добра музика за визуално изкуство Най-добра инструментална композиция
Философският камък Номиниран[224] Номиниран[224]
Стаята на тайните Номиниран[224]
Затворникът от Азкабан Номиниран[224]
Нечистокръвния принц Номиниран[225]
Даровете на Смъртта – част 2 Номиниран[226]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. New logo marks an exciting year ahead for the Wizarding World // Pottermore, 12 March 2018. Архивиран от оригинала на 14 March 2018. Посетен на 14 March 2018.
 2. Outlaw, Kofi. 'Fantastic Beasts 2' Trailer Officially Establishes Harry Potter 'Wizarding World' Film Universe // 13 March 2018. Архивиран от оригинала на 14 March 2018. Посетен на 14 March 2018.
 3. Gardner, Kelvyn. Fantastic Beasts release shows the magic in brand reinvention // Campaign. 22 November 2016. Архивиран от оригинала на 11 June 2017. Посетен на 4 July 2017.
 4. NBCUniversal Acquires Rights To J. K. Rowling's 'Wizarding World' Franchise // Comcast Corporation, 8 August 2016. Архивиран от оригинала на 20 October 2017. Посетен на 20 October 2017.
 5. Gunelius, Susan. Harry Potter: The Story of a Global Business Phenomenon. United Kingdom, Palgrave Macmillan, 2008. ISBN 978-0-230-20323-5. с. 24, 65.
 6. Box Office History for Harry Potter Movies // Архивиран от оригинала на 12 June 2018. Посетен на 12 June 2018.
 7. Books: Cover Stories At the Frankfurt Book Fair
 8. Harry Potter Comes Alive
 9. Treneman, Ann. „J.K. Rowling, the interview“, The Times (UK), 30 June 2000
 10. DANIEL RADCLIFFE, RUPERT GRINT AND EMMA WATSON BRING HARRY, RON AND HERMIONE TO LIFE FOR WARNER BROS. PICTURES'"HARRY POTTER AND THE SORCERER'S STONE"
 11. Chris Columbus to Direct Harry Potter
 12. Steve Kloves, screenwriter for Curtis Hanson's new „Wonder Boys“, takes on Hollywood's hottest property – boy wonder Harry Potter.
 13. Harry Potter at Leavesden
 14. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
 15. Potter Pics: Hagrid, Hogsmeade Station, and the Hogwarts Express
 16. Bewitched Warner Bros. Delays Potter
 17. Chris Columbus COS: full interview
 18. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)
 19. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)
 20. Potter film should be finished next week
 21. WARNER BROS. ONLINE TO WEBCAST WORLD PREMIERE OF „HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS“ LIVE FROM LONDON, архив на оригинала от 14 юли 2017, https://web.archive.org/web/20170714173509/https://www.warnerbros.com/studio/news/warner-bros-online-webcast-world-premiere-%E2%80%9Charry-potter-and-chamber-secrets%E2%80%9D-live-london, посетен на 14 юли 2017 
 22. Chris Columbus COS: full interview
 23. The creators of Harry Potter break out of character to discuss The Prisoner of Azkaban
 24. Harry Potter gets a new director
 25. Alfonso Cuaron: the man behind the magic
 26. The creators of Harry Potter break out of character to discuss The Prisoner of Azkaban
 27. Potter movie producer reflects on the franchise
 28. Actor Richard Harris dies
 29. Vaughan, Johnny; Henry, Lenny (2004). Head to Shrunken Head (DVD). Warner Bros. Pictures.
 30. Olivier, Dumbledore and two broken ribs
 31. Dumbledore and Sirius cast for Azkaban
 32. Dumbledore and Sirius cast for Azkaban
 33. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
 34. Potter star mobbed at US premiere
 35. J.K. Rowling And Her Magical Cash Cow
 36. Potter 3 will be screened on IMAX
 37. Studio confirms Mike Newell will direct Potter IV
 38. HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER’S STONE
 39. Ralph Fiennes Ready to Scare Harry Potter
 40. "Harry Potter and the Goblet of Fire" Production News
 41. 'Harry Potter' cast attends London premiere
 42. Potter film to get Imax release
 43. Potter Grows Up and ‘Goblet of Fire’ is PG-13
 44. Harry Potter (4) and the Goblet of Fire
 45. How Goblet of Fire got its 12A rating
 46. "Official „Harry Potter and the Order of the Phoenix“ Logo"
 47. There's no looking back
 48. NR chats to GOF's Rupert Grint
 49. NR chats to GOF's Emma Watson
 50. "Matthew Lewis: Online Q&A session"
 51. Bonnie Wright as Ginny Weasley in Harry Potter and the Goblet of Fire
 52. Luna Lovegood role has been cast
 53. Potter exclusive: New Bellatrix
 54. Ralph Fiennes on Lord Voldemort
 55. On-set secrets from the darkest Harry movie yet
 56. How I raised Potter's bar
 57. Screenwriter will sit out one 'Potter'
 58. "Order of the Phoenix Movie Rehearsals Starting"
 59. "2006: The Year in Harry Potter Film"
 60. Exclusive: Order of the Phoenix News
 61. Harry Potter and the Order of the Phoenix
 62. "New Privet Drive Set Photos from OotP"
 63. Japanese debut for Potter movie
 64. Fans brave rain for Potter stars
 65. "Confirmed: Change to US „Order of the Phoenix“ Release Date, Now 11 July"
 66. Description & first official picture from 'Half-Blood Prince'
 67. David Yates for Harry Potter and the Half-Blood Prince
 68. Casting Is Complete on Harry Potter and the Half-Blood Prince
 69. Hermione Gets Cold Feet
 70. EMMA WATSON RECALLS NEARLY QUITTING 'HARRY POTTER'
 71. "Half-Blood Prince" Filming News: Threat of Strike to Affect Harry Potter Six?
 72. Filming for Half-Blood Prince Completed
 73. "Half-Blood Prince" Filming Updates with Emma Watson, Alan Rickman News
 74. Interviews: Depp, Burton, Carter and Rickman Slash Through Sweeney Todd!
 75. Tokyo premiere launches return of Harry Potter
 76. Official Release Dates
 77. Harry Potter and the Deathly Hallows Trailer Online Monday
 78. Warner Bros. Plans Two-Part Film Adaptation of Harry Potter and the Deathly Hallows to Be Directed by David Yates
 79. David Yates discusses 'Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
 80. Harry Warner Bros. Pictures Worldwide Satellite Trailer Debut: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1
 81. Harry Potter at Leavesden
 82. Harry Potter Movies Being Filmed at Leavesden and Pinewood Studios
 83. Harry Potter and the Deathly Hallows (Part 2): Synopsis. HBO.
 84. Warner Bros. Plans Two-Part Film Adaptation of Harry Potter and the Deathly Hallows to Be Directed by David Yates
 85. Helen O'Hara (April 2009). Hallowed Ground. Empire: 100 – 104.
 86. Malvern, Jack (14 March 2008). Longer spell at box office for Harry Potter. The Times. UK.
 87. Harry Potter at Leavesden
 88. 'Harry Potter' Filming Wraps – For The Last Time
 89. Potter Producer Talks Deathly Hallows
 90. Harry Potter Reshoots Underway
 91. Daniel Radcliffe And Emma Watson Confirm 'Harry Potter And The Deathly Hallows, Pt 2' Ending Reshoots
 92. World premiere for ‘Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2′ set for July 7
 93. "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2" premieres in New York
 94. 'Harry Potter' Film To Bow On Record 423 Global Imax Screens
 95. Harry Potter Fans Choosing 2D Over 3D For Deathly Hallows 2
 96. World premiere for ‘Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2′ set for July 7
 97. Fantastic Beasts 2, 3, 4 and 5 release date, cast, plot and all you need to know // 16 November 2018.
 98. "Warner Bros, J.K. Rowling Team For New 'Harry Potter'-Inspired Film Series"
 99. 'Fantastic Beasts' Sequel in the Works With J.K. Rowling and David Yates, Release Date Set
 100. ‘Fantastic Beasts 3’ Pushes Production Start To Late Fall // 18 January 2019.
 101. 'Fantastic Beasts' plot unveiled: Here's what the movie's about
 102. Warner Bros. Announces Expanded Creative Partnership with J.K. Rowling
 103. J.K. Rowling wrote the 'Fantastic Beasts' rough draft in twelve days, wants to be an extra in drag
 104. Warner’s C.E.O. Is Bullish on the Big Screen
 105. 'Harry Potter' producer David Heyman talks 'Fantastic Beasts' spinoff
 106. ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ First Trailer Arrives
 107. Eddie Redmayne Officially Cast in 'Harry Potter' Prequel 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'
 108. Filming Gets Underway on Fantastic Beasts and Where to Find Them, архив на оригинала от 7 октомври 2016, https://web.archive.org/web/20161007023302/http://www.businesswire.com/news/home/20150817005158/en/Filming-Underway-%E2%80%9CFantastic-Beasts-Find-Them%E2%80%9D, посетен на 7 октомври 2016 
 109. David Yates-Helmed ‘Fantastic Beasts’ Filming Starts Up
 110. Fake snow on Harry Potter prequelset as Liverpool filming makes progress
 111. Harry Potter Spinoff ‘Fantastic Beasts’ to Hit Theaters Nov. 18, 2016
 112. ‘Fantastic Beasts’ Sequel Reveals Plot Details, Adds Cast As Shooting Starts
 113. Warner’s C.E.O. Is Bullish on the Big Screen
 114. 'Fantastic Beasts and Where to Find Them' to Be Five-Film Franchise
 115. ‘Fantastic Beasts 2’: Johnny Depp Confirmed as Grindelwald; Setting Revealed
 116. Johnny Depp is Grindelwald, Dumbledore Returns and More on the Fantastic Beasts Sequels
 117. Jude Law cast as Albus Dumbledore in next Fantastic Beasts film
 118. Fantastic Beasts 2 Won't Be Set Entirely In Paris
 119. ‘Fantastic Beasts’ Sequel Reveals Plot Details, Adds Cast As Shooting Starts
 120. ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ Wraps Filming
 121. ‘Fantastic Beasts’ Sequel in the Works With J.K. Rowling and David Yates, Release Date Set
 122. ‘Dune’ takes 2020 release date from ‘Fantastic Beasts 3,’ signaling trouble for the ‘Harry Potter’ film
 123. 'Fantastic Beasts' Sequel in the Works With J.K. Rowling and David Yates, Release Date Set
 124. Warner Bros’ Kevin Tsujihara Outlines Major Film & TV Push Amid Cost Cuts: Time Warner Investor Day
 125. ‘Fantastic Beasts 3’ Pushes Production Start To Late Fall
 126. Third ‘Fantastic Beasts’ Movie to Open November 2021
 127. Dan Fogler Says ‘Fantastic Beasts 3’ Begins Filming In February
 128. The third Fantastic Beasts film confirms new details including cast members and location
 129. ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ to Be Five-Film Franchise
 130. ‘Fantastic Beasts 3’ Production Postponed Due to Coronavirus Pandemic
 131. ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ to Be Five-Film Franchise
 132. J.K. ROWLING JUST CONFIRMED 'FANTASTIC BEASTS' WILL END IN WWII
 133. Ridgely, Charlie. Fantastic Beasts 4 and 5, Harry Potter Spinoffs Reportedly Stalled at Warner Bros. Discovery // 3 November 2022.
 134. "'Harry Potter' Live-Action TV Series in Early Development at HBO Max (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 25 January 2021. Retrieved 7 April 2021.
 135. Jones, Mike. New WB CEO Reportedly Meeting With JK Rowling About More Harry Potter // Screen Rant. May 18, 2022. Посетен на May 19, 2022.
 136. Anderson, Jenna. Warner Bros. Discovery Exec Reportedly Meeting With Harry Potter Creator Soon to Develop New Content // ComicBook.com. May 18, 2022. Посетен на May 19, 2022.
 137. Williams, Mike. New Warner Bros. CEO Is Doubling Down on Harry Potter // IGN. May 18, 2022. Посетен на May 19, 2022.
 138. Max Orders First Ever "Harry Potter" Television Series // Посетен на 2023-04-12.
 139. Gardner, Kelvyn (22 November 2016). "Fantastic Beasts release shows the magic in brand reinvention". Campaign. Archived from the original on 11 June 2017. Retrieved 4 July 2017.
 140. Khalifeh, Mona. 'Harry Potter' Stars Return to Hogwarts! See the Poster for the 20th Anniversary Special // Entertainment Tonight. 15 December 2021. Архивиран от оригинала на 16 December 2021. Посетен на 16 December 2021.
 141. J.K. Rowling to produce Harry Potter stage play
 142. Harry Potter and the Cursed Child to open in 2016
 143. About The Show
 144. In New Play, Harry Potter Is a Father
 145. Harry Potter and the Cursed Child announces lead cast
 146. ‘Harry Potter and the Cursed Child’ Begins Previews in London, as Magic Continues
 147. Harry Potter and the Cursed Child Will Be Published in Book Form
 148. ‘Harry Potter And The Cursed Child’ Sets April 2018 Broadway Opening
 149. Franchise Index
 150. Harry Potter
 151. Analysis: Harry Potter and the Big Pile of Money
 152. Pottering on, and on
 153. 2011 WORLDWIDE GROSSES
 154. Friday Report: 'Harry Potter' Conjures Opening Day Record
 155. Box Office Report: ‘Harry Potter’ Grosses All-Time Domestic Best of $168.6 Million
 156. 2001 WORLDWIDE GROSSES
 157. 2005 WORLDWIDE GROSSES
 158. 2002 WORLDWIDE GROSSES
 159. 2004 WORLDWIDE GROSSES
 160. 2007 WORLDWIDE GROSSES
 161. 2009 WORLDWIDE GROSSES
 162. 2010 WORLDWIDE GROSSES
 163. 2016 WORLDWIDE GROSSES
 164. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) // Архивиран от оригинала на 11 February 2009. Посетен на 24 April 2020.
 165. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) // Архивиран от оригинала на 11 February 2009. Посетен на 24 April 2020.
 166. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) // Архивиран от оригинала на 12 February 2009. Посетен на 24 April 2020.
 167. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) // Архивиран от оригинала на 22 January 2009. Посетен на 24 April 2020.
 168. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) // Архивиран от оригинала на 1 February 2009. Посетен на 24 April 2020.
 169. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) // Архивиран от оригинала на 24 December 2009. Посетен на 24 April 2020.
 170. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2010) // Архивиран от оригинала на 30 June 2017. Посетен на 24 April 2020.
 171. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (2011) // Архивиран от оригинала на 26 June 2017. Посетен на 24 April 2020.
 172. Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) // Архивиран от оригинала на 24 June 2017. Посетен на 31 January 2019.
 173. а б Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) // Посетен на 31 January 2019.
 174. Franchise Index // Архивиран от оригинала на 24 May 2014. Посетен на 19 August 2021.
 175. J.K. Rowling's Wizarding World Movies at the Box Office // Архивиран от оригинала на 30 June 2017. Посетен на 31 January 2019.
 176. Harry Potter Films Get Darker and Darker
 177. "Harry Potter: Darker, Richer and All Grown Up"
 178. Review: Harry Potter goes out with magical, and dark, bang
 179. Isn't It About Time You Gave The Chris Columbus Harry Potter Films Another Chance?, архив на оригинала от 24 декември 2013, https://web.archive.org/web/20131224124343/http://www.sfx.co.uk/2011/12/03/isn%E2%80%99t-it-about-time-you-gave-the-chris-columbus-harry-potter-films-another-chance/, посетен на 24 декември 2013 
 180. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) // Архивиран от оригинала на 3 December 2013. Посетен на 14 November 2018.
 181. Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001): Reviews // Архивиран от оригинала на 2009-07-11. Посетен на 14 November 2018.
 182. а б в г д е ж з и к Cinemascore // CinemaScore. Архивиран от оригинала на 19 January 2015. Посетен на 21 February 2015.
 183. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) // Архивиран от оригинала на 23 November 2013. Посетен на November 1, 2019.
 184. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002): Reviews // Архивиран от оригинала на 2009-07-11. Посетен на 14 November 2018.
 185. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) // Архивиран от оригинала на 28 September 2013. Посетен на November 1, 2019.
 186. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004): Reviews // Архивиран от оригинала на 2009-06-15. Посетен на 29 June 2009.
 187. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) // Архивиран от оригинала на 16 December 2013. Посетен на November 1, 2019.
 188. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005): Reviews // Архивиран от оригинала на 2009-07-13. Посетен на 14 November 2018.
 189. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) // Архивиран от оригинала на 14 June 2016. Посетен на November 1, 2019.
 190. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007): Reviews // Архивиран от оригинала на 2009-07-13. Посетен на 14 November 2018.
 191. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) // Архивиран от оригинала на 9 July 2016. Посетен на November 1, 2019.
 192. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009): Reviews // Архивиран от оригинала на 2009-05-27. Посетен на 14 November 2018.
 193. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010) // Архивиран от оригинала на 1 December 2013. Посетен на November 1, 2019.
 194. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I (2010): Reviews // Архивиран от оригинала на 19 November 2010. Посетен на 14 November 2018.
 195. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011) // Архивиран от оригинала на 9 July 2016. Посетен на November 1, 2019.
 196. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011): Reviews // Архивиран от оригинала на 18 July 2011. Посетен на 14 November 2018.
 197. Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) // Архивиран от оригинала на 6 June 2017. Посетен на November 1, 2019.
 198. Fantastic Beasts and Where to Find Them reviews // Архивиран от оригинала на 28 November 2016. Посетен на 14 November 2018.
 199. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2016) // Посетен на November 1, 2019.
 200. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald reviews // Посетен на 16 November 2018.
 201. Oscars 2017: Fantastic Beasts Wins First Academy Award for Harry Potter Franchise
 202. Thanks, Academy: Oscars Make Harry Potter Most-Snubbed Franchise of All-Time
 203. а б в Номинирани и отличени на 74-тите награди на Академията (2002 г.) // Официален сайт на АФИН. Посетен на 14 септември 2021.
 204. а б Номинирани и отличени на 77-тите награди на Академията (2005 г.). // Официален сайт на АФИН. Посетен на 14 септември 2021.
 205. Номинирани и отличени на 78-ите награди на Академията (2006 г.) // Официален сайт на АФИН. Посетен на 14 септември 2021.
 206. Номинирани и отличени на 82-ите награди на Академията (2010 г.) // Официален сайт на АФИН. Посетен на 4 септември 2021.
 207. а б Номинирани и отличени на 83-тите награди на Академията (2011 г.) // Официален сайт на АФИН. Посетен на 4 септември 2021.
 208. а б в Номинирани и отличени на 84-тите награди на Академията (2012 г.) // Официален сайт на АФИН. Посетен на 14 септември 2021.
 209. а б Номинирани и отличени на 89-ите награди на Академията (2017 г.) // Официален сайт на АФИН. Посетен на 14 септември 2021.
 210. Harry Potter franchise to get outstanding Bafta award
 211. Outstanding British Contribution to Cinema in 2011 – The Harry Potter films
 212. BAFTA Honors John Lasseter and David Yates 11/30
 213. John Lasseter and David Yates set to be honored by BAFTA Los Angeles
 214. а б в г д е ж Film in 2002 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 4 November 2014. Посетен на 5 July 2017.
 215. а б в Film in 2003 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 4 May 2016. Посетен на 5 July 2017.
 216. а б в г Film in 2005 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 28 May 2016. Посетен на 5 July 2017.
 217. а б в Film in 2006 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 5 March 2016. Посетен на 5 July 2017.
 218. а б Film in 2008 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 17 April 2017. Посетен на 5 July 2017.
 219. а б Film in 2010 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 4 May 2016. Посетен на 5 July 2017.
 220. а б Film in 2011 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 4 May 2016. Посетен на 5 July 2017.
 221. а б в г Film in 2012 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 5 March 2016. Посетен на 5 July 2017.
 222. а б в г д Film in 2017 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 15 June 2017. Посетен на 5 July 2017.
 223. а б Film in 2019 // British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Архивиран от оригинала на 30 April 2019. Посетен на 30 April 2019.
 224. а б в г John Williams // The Recording Academy. Посетен на 5 July 2017.
 225. Nicholas Hooper // The Recording Academy. Посетен на 5 July 2017.
 226. Alexandre Desplat // The Recording Academy. Посетен на 5 July 2017.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wizarding World в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​