Мадам Бовари от Сливен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мадам Бовари от Сливен
Режисьори Емил Цанев
Сценаристи Илия Костов
В ролите Ели Скорчева
Филип Трифонов
Стефан Попов
Хуан Диего
Музика Божидар Пейков
Николай Вълчинов
Оператор Пламен Кинков
Премиера 10 юни 1991
Времетраене 92 минути
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Език български
Цветност цветен
Външни препратки
IMDb

„Мадам Бовари от Сливен“ е български игрален филм (драма) от 1991 година на режисьора Емил Цанев, по сценарий на Илия Костов. Оператор е Пламен Кинков. Музиката във филма е композирана от Божидар Пейков, Николай Вълчинов.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Провинциален град в края на 80-те години. Ема и Вера са колежки във фризьорския салон, където дните се изнизват безметежно. Ема отказва да се примири със скучното ежедневие и непрекъснато търси промяна. Опитите ѝ да си намери съпруг в клубовете за запознанства не водят до успех. С помощта на своята колежка, Ема се запознава с Иван – заможен и добър човек, но с твърде ограничени интереси, които се изчерпват с това как да хване сръбската телевизия. Тя не може да разговаря с него за книгите и филмите, които я вълнуват. Сивият ѝ живот се променя, след като среща режисьора и актьор в местния театър Петко Деспотов, който ѝ предлага главна роля в пиесата „Мадам Бовари“. Емилия напуска Иван, но Деспотов получава предложение от софийски театър и бързо решава, че „неговата героиня“ само ще му пречи... Емилия отново е сама..

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

История на заснемането[редактиране | редактиране на кода]

Снимките започват още през 1989 г. Филмът е един от първите опити за преодоляване на идеологическа цензура в началото на перестройката. Разпространението му е в условията на новонастъmващата пазарна икономика и в българското кино.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за