Мадан (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Северозападна България. За града в Южна България вижте Мадан. За седловината в Антарктика вижте Мадан (седловина).

Мадан
Общи данни
Население 764 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 39,208 km²
Надм. височина 100 – 199 m
Пощ. код 3448
Тел. код 09515
МПС код М
ЕКАТТЕ 46036
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Бойчиновци
Светлин Сретениев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Мадан
Наташа Кирилова
(БСП)

Мада̀н е село в Северозападна България. То се намира в община Бойчиновци, област Монтана.

География[редактиране | редактиране на кода]

Мадан е село, намиращо се в община Бойчиновци, област Монтана и е близо до река Огоста. Отдалечено е на 30 км от град Монтана и на 40 км от градовете Враца и Лом. Основните отглеждащи се култури са пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, зеленчуци и плодове. Село Мадан е заобиколено от красива природа и богат животински свят. Преобладаващите ветрове са западни. Често явление са гръмотевичните бури, понякога скоростта на вятъра достига 25 метра в секунда.

Землището на селото попада в местността „Златия“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Данни за създаване на селото, поне за сега не са известни. В турските архиви на Видинския санджак от 1576 година е упоменато за съществуването на селото под името „Медан“.

Легендата разказва, че името на селото е свързано с съществуването на земни леярни /медани/ , в които е обработвана руда от Чипровските мини, докарвана с волски коли.

Аналогични са имената на град Мадан в Родопите и местността Мадана по пътя Симитли-Разлог, които се свързват с намерените там следи от леярни /мадани/.

Не подлежат на доказване, твърденията на някои автори, че името на селото произлиза от името на някой си турчин Рамадан. Това е само под влияние на сходството на имената.

През 1911 година за първи път в България, в село Мадан от братя Симеонови е проведена доброволна комасация /групиране/ на земеделските земи. Държавен закон за комасиране е издаден чак през 1925 година.[1]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Християнство

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Основно училище „Отец Паисий“
  • Народно Читалище „Гоцо Николов“
  • Църква”Св. Петър и Павел”, строена в края на 19 век.
  • Целодневна детска градина „Щастливо детство“

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодният събор на селото е в първата седмица от август. Всяка година се провежда състезание по раликрос, който обикновено е първи кръг за Българския шампионат по раликрос. Имало е случаи, когато се провеждат два кръга в Мадан. Например през 2012 и 2015 има по две състезания. Едното в началото на сезона, а другото в средата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българска енциклопедия, издателство на БАН