Мадан (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Северозападна България. За града в Южна България вижте Мадан. За седловината в Антарктика вижте Мадан (седловина).

Мадан
Общи данни
Население 764 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 39,208 km²
Надм. височина 100 – 199 m
Пощ. код 3448
Тел. код 09515
МПС код М
ЕКАТТЕ 46036
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Бойчиновци
Светлин Сретениев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Мадан
Наташа Кирилова
(БСП)

Мада̀н е село в Северозападна България. То се намира в община Бойчиновци, област Монтана.

География[редактиране | редактиране на кода]

Мадан е село, намиращо се в община Бойчиновци, област Монтана и е близо до река Огоста. Селото се намира на 4 км.от с.Кобиляк /село на р.Огоста/ , свързани с черен междуселски път. Отдалечено е на 30 км от град Монтана и на 40 км от градовете Враца и Лом. Основните отглеждащи се култури са пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, зеленчуци и плодове. Село Мадан е заобиколено от красива природа и богат животински свят. Преобладаващите ветрове са западни. Често явление са гръмотевичните бури, понякога скоростта на вятъра достига 25 метра в секунда.

Землището на селото попада в местността „Златия“, както и землищата на Вълчедръм и селата Якимово и Септемврийци, с които граничи. Границата на „Златия“ са землищата на тези населени места.

През селото минава малка рекичка "Маданска бара" , която извира край селото , губи се под земята към местноста "Чуй петел" след което се явява пак преди с.Лехчево и се влива в р.Огоста. Рекичката е малка, но на края на селото има микроязовир.

История[редактиране | редактиране на кода]

Данни за създаване на селото, поне за сега не са известни. В турските архиви на Видинския санджак от 1576 година е упоменато за съществуването на селото под името „Медан“.

През 1911 година за първи път в България, в село Мадан от братя Симеонови е проведена доброволна комасация на земеделските земи. Държавен закон за комасиране е издаден чак през 1925 година.

Първи опит за нормативно уреждане на комасацията в България е внесеният през 1908 г. в Народното събрание Законопроект за групиране на земите, който е останал неразгледан.

Първите практически опити за комасация в България са извършени през 1911 г. в с. Мадан, Фердинандска[2] околия – сега в област Монтана, където по частна инициатива са уедрени отначало чрез последователни заменки[3] и групиране разпръснатите имоти на петима братя, а впоследствие и на други собственици, и в течение на 10 – 12 години се създават т. нар. мадански чифлици.

Източник :20.01.2013 21:31 - Мадан - късчета от далечното (и не чак безумно далечното) тракийско минало Автор: zelas Категория: Други Прочетен: 2413 Коментари: 0 Гласове: Последна промяна: 20.01.2013 22:25 Мадан - късчета от далечното (и не чак безумно далечното) тракийско минало Автор: kleotemidaЗа далечното минало на Мадан знаем твърде малко, но ако съдим по следите от старото рударство, виждаме, че едни от първите обитатели тук са били траките. Названието “Мадан” е от по-късен период и е свързано с рудодобива. Източник :https://cartograf.wordpress.com/2012/12/.../списък-на-населените-места-във-област...

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Християнство

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Основно училище „Отец Паисий“
  • Народно Читалище „Гоцо Николов“
  • Църква”Св. Петър и Павел”, строена в края на 19 век.
  • Целодневна детска градина „Щастливо детство“

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодният събор на селото е в първата седмица от август. Всяка година се провежда състезание по раликрос, който обикновено е първи кръг за Българския шампионат по раликрос. Имало е случаи, когато се провеждат два кръга в Мадан. Например през 2012 и 2015 има по две състезания. Едното в началото на сезона, а другото в средата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]