Мадан (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Северозападна България. За града в Южна България вижте Мадан. За седловината в Антарктика вижте Мадан (седловина).

Мадан
Общи данни
Население 764 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 39,208 km²
Надм. височина 100-199 m
Пощ. код 3448
Тел. код 09515
МПС код М
ЕКАТТЕ 46036
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Бойчиновци
Светлин Сретениев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Мадан
Наташа Кирилова
(БСП)

Мада̀н е село в Северозападна България. То се намира в община Бойчиновци, област Монтана.

География[редактиране | редактиране на кода]

Мадан е село, намиращо се в община Бойчиновци, област Монтана и е близо до река Огоста. Отдалечено е на 30 км от град Монтана и на 40 км от градовете Враца и Лом. Основните отглеждащи се култури са пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, зеленчуци и плодове. Село Мадан е заобиколено от красива природа и богат животински свят. Преобладаващите ветрове са западни. Често явление са гръмотевичните бури, понякога скоростта на вятъра достига 25 метра в секунда.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Мадан е кръстено на първия заселил се там човек. Бил е турчин на име Рамдан. Носи се слух, че в непосредствена близост до горите до язовира на селото Рамдан е заровил имането си. В югозападния край на селото се намира кръст, който пази селото.

Друга версия :

Името на село Мадан, обл.Монтана ,произлиза от съораженията "мадани", т.е.примитивни доменни пещи-леярни , които са били разположени в северозападния край на селото. Легендата разказва, че с волски коли от мините в с.Чипровци е превозвана рудата, която е била обработвана в "маданите".

За сравнение - името на град Мадан в Родопите , също е свързано с така наречените "мадани".

Друг случай - името на местността "Мадана" по пътя Симитли-Разлог , също е свързано с останките от "мадани". Това ми се вижда най провдоподобно. /Димитър Анг.Заешки/

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Християнство

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Основно училище „Отец Паисий“
  • Народно Читалище „Гоцо Николов“
  • Църква”Св. Петър и Павел”, строена в края на 19 век.
  • Целодневна детска градина „Щастливо детство“

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодният събор на селото е в първата седмица от август. Всяка година се провежда състезание по раликрос, който обикновенно е първи кръг за Българския шампионат по раликрос. Имало е случаи, когато се провеждат два кръга в Мадан. Например през 2012 и 2015 има по две състезания. Едното в началото на сезона, а другото в средата.