Мадоната с младенеца от Монтичели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мадоната с младенеца и светци
„Sacra conversazione di Monticelli“
„Sacra conversazione di Monticelli“
ХудожникДоменико Гирландайо
Година1483
Техникатемпера върху дърво
Размери195 × 167 cm
ИзложенаУфици, Флоренция, Италия
Мадоната с младенеца и светци в Общомедия
детайл.

Мадоната с младенеца и светци от Монтичели (на италиански, Sacra conversazione di Monticelli) е картина на италианския ренесансов художник Доменико Гирландайо, нарисувана през 1483. Картината е изпълнена с темпера върху дърво, с размери 167 Х 195 см. и е изложена в галерия Уфици във Флоренция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана за олтара на манастирската църква „Санта Мария Анунциата ди Монтичели“ във Флоренция, за която художникът полава възнаграждение от 70 флорина, според запазен документ от 19 април 1483 г. След закриването на манастира, през 1785 г. олтарната картина става част от колекцията на император Леополд II.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Картината изобразява т.н. свещен разговор на Богородица с младенеца и светии. В центъра е Богородица с Исус, седнала на голям мраморен трон, заобиколен от два ангела, държащи в ръце вази с бели лилии, символ на девствената чистота. Особено красиво и изразително е лицето на левия ангел, който се е привел към Мария.

Около нея са разположени симетрично четири светци, двама прави и двама коленичили. От ляво надясно са изписани коленичили св. Дионисий Ареопагит, св. Доминик де Гусман, и правостоящи св. папа Климент I и св. Тома Аквински, с богословския си труд „Summa Theologiae“ в ръка.

Зад трона е изобразен мраморен парапет с надписи върху фриза, показващи имената на светиите и фразата AVE [MARIA] GRATIA PLENA; върху него са поставени две вази с букети цветове от рози, крем, портокал и нар.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Andreas Quermann, Ghirlandaio, серия Maestri dell'arte italiana, Könemann, Köln 1998. ISBN 3-8290-4558-1
  • Emma Micheletti, Domenico Ghirlandaio, в Pittori del Rinascimento, Scala, Firenze 2004. ISBN 88-8117-099-X

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]