Медресе Низамие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мадраса низамия)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Медресѐ Низамиѐ, или на арабски Мадраса Низамия, са няколко ислямски висши училища (медресета), основани от Низам ал-Мулк, везир в държавата на Селджуците, и наречени на негово име.

Те са първите добре организирани училища от този вид. За някои представляват модел на първите университети в Европа. Въпреки този възглед паралелът между тези модели е пресилен поради редица причини – състав на преподавателското тяло, система за предаване на знанието, отношение към централната власт и пр.

Поддържани са финансово, политически и духовно от много владетели и видни личности на ислямския свят чрез институцията на религиозното дарение и собственост (т. нар. уакф, на осм.-тур. вакъф), което определя до голяма степен доктриналната ориентация и преподавателския състав в съответното медресе.

Според изследователи като Хайнц Халм религиозно училище от този вид възниква първоначално на територията на днешен Иран около знатни семейства от религиозния елит, а впоследствие започва да се свързва и с централната власт в халифата по модела на медресетата „Ан-Низамия“.

Най-известното училище е в Багдад, основано през 1065 г., където самият Низам ал-Мулк назначава за преподавател Абу Хамид Газали, който е сред най-значимите ислямски философи и теолози. Другите училища са в градове в днешните Иран (Нишапур, Исфахан) и Афганистан (Балх, Херат).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nizamiyyah“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.