Майдан Незалежности

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хотел „Украйна“ (бивш „Москва“). На мястото на фонтана се е намирала изгорялата сграда на Градската дума (съвет)
Вечерен изглед, 2005 г.
Евромайдан, февруари 2014 г.

Майдан Незалежности (на украински: Майдан Незалежності, буквално: Мегдан на независимостта) е името на централния площад[1], както и на близката едноименна метростанция в Киев, столицата на Украйна.

Днес съществуват много неофициални имена на площада, но най-често е наричан просто Майдан. Пресича се от главната столична улица „Крешчатик“. До него водят и улиците „Борис Гринченко“, Софиевска, Малка Житомирска, Михайловска, Костелна, Институтска, „Архитект Городецки“ и „Тарас Шевченко“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Като площад се оформя през 1830-те години, когато са срутени остатъците от градските отбранителни валове. Тогава е наименуван Крешчатицки по прилежащата главна улица. Преименуван е на Думски през 1876 година, когато там е построено зданието на Градската дума. Пред Думата е издигнат паметник на Пьотър Столипин (1913).

След Октомврийската революция (1917) е преименуван на Съветски (1919) и „Калинин“ (1935). Сградата на Областния комитет на Украинската компартия (в бившата Градска дума) изгаря през 1941 година и територията на площада значително се увеличава.

Съвременното застрояване на площада със сгради е от периода от 1950-те до 1970-те години. През 1961 година е построен 16-етажният хотел „Москва“ („Украйна“ от 2001 г.) – най-високата сграда тогава в Киев. Площадът отново е преименуван през 1977 г. – на „Октомврийска революция“. На него е издигнат Монумент на Октомврийската революция с ансамбъл от фонтани.

Днешното си име площадът получава след провъзгласяването на независимостта на Украйна (1991). Най-близката метростанция – със сегашно име „Майдан Незалежности“, открита през 1976 г., всеки път изменя наименованието си едновременно с площада.

През 2001 година е извършено капитално преустройство: появяват се множество нови паметници, скулптури и фонтани. В центъра на площада е издигната висока бяла колона, увенчана от фигура на девойка от славянската митология с венец в ръка, символизираща независимостта на страната. Издигнат е и паметникът Полска порта със статуята на покровителя на града архангел Михаил отгоре. Под площада е построен крупен търговски център.

В края на 2013 и началото на 2014 г. площадът става център на протести, известни като Евромайдан, разпространили се и в страната. В резултат от сблъсъците има много загинали и силно пострадват околните сгради.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kiev: Encyclopedic Handbook. Main Edition of Ukrainian Soviet Encyclopedia. Kiev, 1982

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Maidan Nezalezhnosti“ и страницата „Майдан Незалежности“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.