Майкъл Ондатджи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Майкъл Ондатджи е поет, писател и автор на филмови сценарии. Роден е на 12 септември 1943 г. в Коломбо, Шри Ланка.

Майкъл Онтатджи е литературен феномен. Той е поет, писател, автор на филмови сценарии. Неслучайно през 1997 г. е член на журито на филмовия фестивал в Кан. В неговото творчество се смесват джазови ритми, филмови монтажни техники и изтънчен език.

Баща му е нидерландец, а майка му - цейлонка. Те са от елита на тогавашното колониално общество. Но семейството се разпада, защото бащата е привързан към алкохола.

Майката и Майкъл заминават за Англия, а през 1962 г. - за Канада. Майкъл учи в колеж отначало в Коломбо, а след това в Лондон, после следва в канадски университети, където получава бакалавърска и магистърска степен. Започва кариерата си на преподавател по английска литература в Университета на Западно Онтарио, гр. Лондон, Онтарио.

Тогава публикува първата си книга с поезия "Изтънчени чудовища"(1967). Романите "В кожата на лъв" и "Английският пациент" му донасят световна известност. Написал е още "Преживял изтребление", "Събрани съчинения на Били Хлапето" и книгата със спомени "Бягство в семейството". Публикувал е 3 стихосбирки "Събирач на канела", "Страстна любов" и "Уча се на номер с нож".

Онтдатджи е повлиян силно от поезията, която е много важна за цялостното му творчество. Експериментира с поетичните форми в прозата още в първия си роман "Събрани съчинения на Били Хлапето"(1970). В тази книга пресъздава живота на Уилям Бони, като смесва поезия, проза, фотография и интервюта.

Днес преподава в колеж в Торонто. Заедно с жена си Линда Спалдинг редактират литературното списание Brick.

Писателят получава редица литературни награди - "Ралф Густафсон" (1965), "Епщайн" (1966), Президентския медал от Университета в Онтарио (1967). През 1992 г. му присъждат наградата "Букър Макконъл" за книгата "Английският пациент".