Майкъл Палмър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Майкъл Палмър
Michael Palmer
Роден 9 октомври 1942 г.
Починал 30 октомври 2013 г. (71 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1978 – 2013
Жанр трилър, криминален роман

Съпруга Джудит Грас (?-1971),
Ноел Шонеси (?-1989)
Деца Матей, Даниел Палмър, Лука
Уебсайт www.michaelpalmerbooks.com

Майкъл Палмър (на английски: Michael Palmer) е американски доктор по медицина и писател на бестселъри в жанра медицински трилър.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Майкъл Стивън Палмър е роден на 9 октомври 1942 г. в Спрингфийлд, Масачузетс, САЩ, в семейството на Милтън и Мей Палмър. Има две по-малки сестри.

През 1964 г. завършва с бакалавърска степен за парамедик в Университета „Уеслиън“. След това учи медицина в медицинското училище на Университета „Кейс Уестърн“. Специализира вътрешни болести в Болницата на Бостън и в Болницата на Масачузетс. По време на отбиване на военната си служба работи към Националната администрация за контрол на въздуха. После поддържа частна практика по вътрешни болести на Кейп Код. След издаване на първия му роман, за да има повече време да пише, в периода 1980 – 1991 г. е лекар в спешното отделение на Болница „Фалмут“ в Масачузетс. Член на лекарската колегия на Масачузетс. Бил е асоцииран директор на Масачузетската обществена здравна програма в помощ на други лекари.

През 1978 г., докато се лекува от злоупотреба с алкохол и наркотици, прочита романа на писателя Робин Кук „Кома“ и решава да опита да пише. През 1982 г. е издаден първият му трилър „The Sisterhood“ (Сестринството), в който засяга темата за евтаназията.

През 1991 г. е публикуван трилърът му „Извънредни мерки“, с който става известен. През 1996 г. романът е екранизиран в успешния филм „Крайни мерки“ с участието на Хю Грант, Джийн Хекман и Сара Джесика Паркър.

През 2000 – 2001 г., в чест на новия век, Лескроарт, заедно с още 10 автори, прави творчески експеримент като пишат съвместно романа „Фатални подозрения“. Участват Уилям Бернхард (редактор), Филип Марголин, Бони Макдугъл, Джон Лескроарт, Лайза Скоталайн, и др. Получените хонорари от този криминално-правен трилър са дарени на „The Nature Conservancy“.

През 2010 – 2011 г., заедно с още 25 прочути автори на криминални романи се събират, за да напишат заедно експресивния трилър „Няма покой за мъртвите“. Освен него участници са Джефри Дивър, Кати Райкс, Питър Джеймс, Сандра Браун, Р. Л. Стайн, Лайза Скоталайн, Реймънд Хури, Джон Лескроарт, и др., а световноизвестният Дейвид Балдачи изготвя предговора. Всички те влагат своята изобретателност, за да опишат превратната съдба на детектива Джон Нън, който се е справял перфектно в разследванията си. Но една-единствена грешка не му дава покой и последствията от нея го преследват с години.

Произведенията на писателя често са преведени на над 35 езика по света.

Има два брака и трима сина. Синът му Даниел Палмър също е писател.

Майкъл Палмър умира от инфаркт на 30 октомври 2013 г. в Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Д-р Лу Уелкъм“ (Dr. Lou Welcome)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Oath of Office (2012)
  2. Political Suicide (2012)
  3. Resistant (2014)

Новели[редактиране | редактиране на кода]

  • On Call (2012)

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • Esmerelda's Hands (1985)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]