Майкъл Топинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Майкъл Топинг
Michael Topping
английски астроном и топограф

Роден
1747 г.
Починал
1796 г. (49 г.)
Националност Флаг на Англия Англия
Научна дейност
Област Астрономия

Майкъл Топинг (на английски: Michael Topping) (1747 – 1796) английски астроном и топограф.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1785 година извършва точно картиране, на базата на астрономически определени пунктове, 32 острова от Малдивите.След отличното му представяне на Малдивите, Топинг е нает от Британската източноиндийска компания да картира източното крайбрежие на Индия, но не му предоставя кораб за тази цел и той по суша, от ноември 1786 до ноември 1787 година, картира крайбрежието от устието на река Кришна на североизток до Калкута, фиксирайки астрономически положението на всеки важен пункт и оправя и допълва старите карти. През следващата 1788, картира останалата южна част от югоизточно крайбрежие на п-в Индостан до Полкския проток. Своите картографски и астрономически измервания използва, за да определи дължината на 1° от меридиана на тези географски ширини.

През 1792 създава първото техническо училище в Индия (то е първото извън пределите на Европа), от което на 17 май 1794 излизат първите осем випускници. През 1858 училището е преобразувано в строително училище, а от 1861 – в колеж по инженерство. По същото време Топинг създава и първата астрономическа обсерватория в Индия и става пръв неин директор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86 г.
Т. 3 Географические открытия и исследования нового времени (середина ХVІІ – ХVІІІ в.), М., 1984 г., стр. 166 – 168. http://www.bookshunt.ru/b8101_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.3
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Michael Topping“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.