Направо към съдържанието

Майорка

Майорка
Знаме
      
Герб
Сателитна снимка
Карта
Страна Испания
Адм. единицаБалеарските острови
АкваторияСредиземно море
Площ3640,11 km²
Население859 307 души (2015)
236 души/km²
Най-висока точка1445 m н.в.
39.6167° с. ш. 2.9833° и. д.
Местоположение в Испания
Майорка в Общомедия

Майорка (на испански: Mallorca) е най-големият остров на Испания и втори по население след Тенерифе. Намира се в Средиземно море и е част от Балеарските острови. Столица на острова е Палма де Майорка. Майорка е с население от 873 414 жители (2011 г.) и обща площ от 3640,11 км².

Майорка е остров на испанските Балеарски острови в Западно Средиземно море. През изминалите 50 години Майорка се е превърнала в един от най-предпочитаните ваканционни острови в Европа. По-голямата част от населението (ок. 500 000 души) живее в и около столицата Палма де Майорка. Най-слабо населен е районът Ескорса. Туризмът е основен поминък на населението и през летния сезон градовете са препълнени с посетители. Островът е посещаван от 12 млн. туристи годишно. Островът се поделя на 9 провинции.

Географско описание[редактиране | редактиране на кода]

По голямата част от острова представлява хълмиста равнина. На северозапад, покрай северното крайбрежие на прожение около 80 km се простира планинската верига Сиера де Трамонтана с най-висок връх Пуч Майор (1445 m). Североизточните и югозападните брегове са разчленени от големи заливи – Полменса и Алкудия на североизток, Палма на югозапад. С изключение на северозападното крайбрежие, което е стръмно и скалисто останалите брегове са заети от обширни пясъчни плажове. Климатът е средиземноморски, а естествената растителност е представена от средиземноморски ландшафти. Отглеждат се цитрусови култури, лозя, маслини. Развит риболов.[1]

Език[редактиране | редактиране на кода]

Като автономна област на Испания за Майорка се казва: „Каталонският език, характерен за Балеарските острови, заедно с кастилския испански език се приемат за официални езици“. Жителите имат собствен диалект, наречен mallorquín. Основната му разлика с Каталонския език е изпускането на гласните „е“ и „а“ и използване на нетрадиционни частици вместо пълен член.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните датировки сочат времето на неолита – около 3500 години пр. Хр. Период на преход от Бронзовата епоха. В провинция Калвиа се намира археологически парк с площ около 3 хектара, в който се намират различни гробове и може да се съди за погребалните маниери на праисторическите хора.

През Средновековието островът често бил място на битки и инвазии. По-късно – през 17 – 18 век Майорка често е нападана от турски, арабски и берберски пирати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]