Майстер Екхарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Майстер Екхарт
германски философ
Eckharts wirtschaft.jpg
Роден
1260 г.
Починал
1328 г. (68 г.)
Философия
Регион Западна философия
Майстер Екхарт в Общомедия

Майстер Екхарт (на немски: Meister Eckhart, на латински: Eckhartus de Hochheim) е името, под което е известен Йоханес Екхарт (Johannes Eckhart, също и Екхарт от Хохайм, Eckhart von Hochheim), немски философ и теолог, един от най-големите християнски мистици, монах от Доминиканския орден.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Още в началото на тридесетте си години бил избран за приор на манастира, в който като съвсем млад постъпил.

После учи и преподава в Сорбоната, след това в Страсбург и Кьолн. Малко преди смъртта си е обвинен от инквизицията за еретически възгледи, но умира преди да получи вердикта на папа Йоан XXII, след като се е защитавал успешно. Част от обвиненията срещу него е това, че е допускал на проповедите му да присъства и простолюдие.

Най-популярните му ученици са Йохан Таулер и Хайнрих Сузо. Силно повлияни от него са също и Николай Кузански и Якоб Бьоме, а по индиректен начин и класическото розенкройцерство.

Идеи[редактиране | редактиране на кода]

Майстер Екхарт е повлиян от Платоновата традиция в средновековието. Част от възгледите му са оформени и вследствие на познаването на богомилските и гностичните доктрини, чрез които е прибавил допълнително измерения към своето богословие - едно от най-дълбоките. За него Бог е над всички дефиниции. Ние можем повече да се приближим до Бога, като казваме какво Бог не е, отколкото да дръзваме да казваме какво е. В душата на човека има една искрица, която се докосва до Бога. Тази искрица е неназовима.

Екхарт обръща изключително внимание на това, че човешките идеи за божественост пречат на самата божественост да се проявява. Той казва, че човекът не трябва да допуска в себе си Бога, а да пребивава в абсолютна празнота, която вече би била изпълнена от Бог, но чрез самия Него. Ако човек търси Бога, той така не позволява да се отвори истински, тъй като преследва своята собствена идея за бог.

Екхарт описва и анализира различията между двата начина на съществуване – притежанието и битието с такава прозорливост и яснота, която на никой все още не се е удало до достигне. Майстер Екхарт е бил една от водещите фигури на Доминиканския орден в Германия, високоерудиран теолог, най-задълбоченият и радикален мислител и най-изтъкнатият представител на немския мистицизъм. Силно въздействие оказвали неговите проповеди, които повлияли не само съвременниците и учениците му, но и по-късните немски мистици. И днес те продължават да оказват влияние върху онези, които търсят истински път към атеистичната, рационална и все пак религиозна философия на живота.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

На български език съществуват две издания (1996 г. на Университетско издателство и 2012 г. Фондация "Комунитас") на неговите "Проповеди и трактати".

  • "Парижки въпроси"
  • "Трактат в три части"
  • "Разсъждения върху интуицията"
  • "Книга за божественото утешение",
  • "За благородния човек"