Маказа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маказа
Информация
Държава  България
 Гърция
Тип седловина
Път път I-5
Преминава през Източни Родопи
Височина 682
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.2652° с. ш. 25.4292° и. д.
Местоположение в България

Мака̀за или Балка̀н торесѝ (от 29 юни 1942 г. до 5 януари 1946 г. Пролезът)[1] е планински проход (седловина) в Южна България и Северна Гърция, между източнородопските ридове Гюмюрджински снежник на запад и Мъгленик на изток. Той е част от пътя Е85 Русе – Кърджали – Комотини – Александруполис, свързващ България с Беломорска Тракия. Маказа е най-южният планински проход на България.

През 1912 г. проходът е полесражение на известната Битка при Балкан Тореси, в която българската войска нанася поражение на османските войски, вследствие на което е освободена Беломорска Тракия. След 1920 г. пътят през проход Маказа е прекъснат от границата между България и Гърция. В миналото се планирало изграждането на железопътна линия през прохода, като е построен участъкът от Кърджали през Момчилград до село Подкова, на около 20 km преди седловината. По време на Втората световна война тези планове са подновени, но не се стига до практически действия. Веднага след Втората световна война проходът е затворен окончателно за преминаване и са изградени оградни мрежи по границата ни с Република Гърция[2].

През 2009 г. изграждането на пътя през Маказа към Гърция е обявено за приоритетен обект. Финансирането му е осигурено от държавния бюджет на Република България.[3] През октомври 2011 г. проходът е изграден от българска страна, но не е напълно довършен от гръцка поради тежката финансова криза, засегнала страната. След като през 2012 г. голямо срутване прекъсва пътя отвъд границата, гръцката страна отлага неколкократно довършването на своята част от обекта.

На 9 септември 2013 г. е открит новият ГКПП Маказа - Нимфея.[4] По него могат да минават леки автомобили и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. [2]

Сега по новия панорамен път проходът започва източно от село Кирково на 326 m н.в. и се насочва на юг-югоизток, нагоре по долината на Лозенградска река (десен приток на Чорбаджийска река (Къзълач), десен приток на Върбица, от басейна на Арда). След около 10 km достига седловината на 682 m н.в. на държавната ни граница, където има изграден нов, модерен ГКПП Маказа - Нимфея. От там, вече на гръцка територия е изграден също нов, модерен панорамен път, който след около 18 km слиза от планината в Беломорска Тракия и завършва на около 3 km североизточно от град Комотини на 119 m н.в. По този начин общата дължина на прохода е около 28 km.

На българска територия през прохода преминава последният 10-километров участък от първокласния Републикански път I-5 РусеВелико ТърновоГабровоСтара ЗагораХасковоКърджали – ГКПП Маказа – Нимфея

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]