Маказа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мака̀за (или Балка̀н торесѝ) е проход в Източните Родопи, свързващ пътя от село Стрижба (община Кирково, област Кърджали) през Комотини (Гърция) до Егейско море. Той е част от пътя Е85 Русе - Кърджали - Комотини - Александруполис, свързващ България с Беломорска Тракия. Проходът е с надморска височина 468 m.

В 1912 г. проходът е полесражение на известната Битка при Балкан Тореси, в която българската войска нанася поражение на турците, вследствие на което е освободена Беломорска Тракия. След 1920 г. пътят през проход Маказа е прекъснат от границата между България и Гърция. В миналото се планирало изграждането на железопътна линия през прохода, като е построен участъкът от Кърджали през Момчилград до Подкова. Железопътната линия спира край с. Подкова на 20 km преди прохода Маказа. По време на Втората световна война тези планове са подновени, но не се стига до практически действия. Проходът е затворен веднага след Втората световна война[1].

През 2009 г. изграждането на пътя през Маказа към Гърция е обявено за приоритетен обект. Финансирането му е осигурено от държавния бюджет на Република България.[2] През октомври 2011 г. проходът е изграден от българска страна, но не е напълно довършен от гръцка поради тежката финансова криза, засегнала страната. След като през 2012 г. голямо срутване прекъсва пътя отвъд границата, гръцката страна отлага неколкократно довършването на своята част от обекта.

На 9 септември 2013 г. е открит новият ГКПП Маказа - Нимфея.[3] По него могат да минават леки автомобили и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Открива се граничният пункт "Маказа" към Гърция. // dnevnik.bg. 2013-09-09.
  2. През септември стартира строителството в прохода Маказа - 22.04.2009, Строителство.инфо
  3. Нов граничен пункт ще бъде открит към Гърция. // dnevnik.bg.