Македонска лига

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Македонската лига (на гръцки: Τὸ Κοινὸν Μακεδόνων) е военно-политически съюз по подобие на предходните древногръцки съюзи, който просъществувал от III век пр. Хр., т.е. от времето на Диадохите и Касандър - до края на Четвъртата македонска война със създаването на Македония (римска провинция).

Македонската лига значително се различава от предходните древногръцки полисни съюзи, имайки за свои институции със собствени финанси – общовойсково събрание, провинциален съвет и религиозни учреждения.

Източниците които навеждат информация за Македонската лига или съюз са Тит Ливий и Полибий. Единствените епиграфски паметници за съюза са две посвещения на македонския цар Филип V, единото от остров Делос, а другото от Самотраки.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • M. Hatzopoulos, Macedonian Institutions Under the Kings, Athènes, 1996.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Koinón de los macedonios в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​