Македонска лига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Македонската лига (на гръцки: Τὸ Κοινὸν Μακεδόνων) е военно-политически съюз по подобие на предходните древногръцки съюзи, който просъществувал от III век пр. Хр., т.е. от времето на Диадохите и Касандър - до края на Четвъртата македонска война със създаването на Македония (римска провинция).

Македонската лига значително се различава от предходните древногръцки полисни съюзи, имайки за свои институции със собствени финанси – общовойсково събрание, провинциален съвет и религиозни учреждения.

Източниците които навеждат информация за Македонската лига или съюз са Тит Ливий и Полибий. Единствените епиграфски паметници за съюза са две посвещения на македонския цар Филип V, единото от остров Делос, а другото от Самотраки.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • M. Hatzopoulos, Macedonian Institutions Under the Kings, Athènes, 1996.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Koinón de los macedonios“ в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония