Македонско съзнание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Македонско съзнание“
Makedonsko Saznanie.JPG
Информация
Вид двуседмичник/седмичник
Начало 15 декември 1923 г.
Край 1 ноември 1926 г.
Издател Македонска федеративна организация
Редактор Кочо Хаджириндов,
Георги Карамитрев,
Коста Терзиев
Език български
Политически автономистки; проюгославски

„Македонско съзнание“ с подзаглавие Орган на македонската свобода и интереси. Излиза всяка втора седмица е български вестник, орган на Македонската федеративна организация, излизал във Виена от 15 декември 1923 до 1 ноември 1926 година.

Годишнина Броеве Дата
I 1 – 15 15 декември 1923 – 15 септември 1924
II 1 – 13 15 януари 1925 – 22 декември 1925
III 1 – 24 5 януари 1926 – 1 декември 1926

От II подзаглавието е Орган на Македонската федеративна организация. От 9 брой на II годишнина е седмичник.

Вестникът е създаден от група федералисти около Филип Атанасов и Тодор Паница, емигрирали във Виена след разгрома на организацията в България. Редактор е Кочо Хаджириндов заедно с Константин Терзиев и Георги Карамитрев. Критикува правителството на Демократическия сговор, както и ВМРО и смята, че федерална Македония е най-доброто решение на Македонския въпрос. Води полемика с ВМРО, а след създаването на ВМРО (обединена) се обявява и против членовете ѝ като „агенти на Третия интернационал“. Във вестника излизат македонистични материали и статии на македонски диалекти.

Скоро печатането на вестника се прехвърля от Виена в Белград и се спонсорира от Сръбско-хърватско-словенското кралство.[1] Малко по-късно федералистите се оттеглят от редколегията и вестникът попади изцяло под правителствено влияние, като се обявява за включване на цяла Македония в СХС Кралство. В последната година на съществуването си вестникът отново застава на автономистки позиции.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония