Маклура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Маклура.

Маклура
Maclura pomifera2.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Rosales Розови
семейство: Moraceae Черничеви
род: Maclura Маклура
Научно наименование
Уикивидове Maclura
Nutt., 1818
Видове

Вижте текста.

Маклура в Общомедия

Маклура (Maclura) е род растения от семейство Черничеви, включващ 8 – 9 вида. Според различните автори някои от видовете се отделят в отделни родове Cudrania и Vanieria. У нас се отглеждат два вида от този род. Първият е естествено разпространен в южните области на САЩ и отдавна е интродуциран в България — Maclura pomifera (Maclura aurantiaca) като парково растение. През втората половина на миналият век в Пловдив (в бившата ботаническа градина и в двора на Аграрен университет) е интродуцирано едно растение от Maclura tricuspidata (Cudrania tricuspidata), произхождащо от Китай и размножено по вегетативен път. Неговите плодове са с диаметър 2-3 cm и с червен цвят. Консумират се от човека, а в Китай са известни като плодове "че". Вкусът им е близък до този на плодовете от черница.

Всички видове маклура са двудомни растения (мъжките и женските цветове се намират на различни растения).

Родът е източник на дъбилните вещества маклурин C13H10O6 + H2O и морин C15H10O7 + 2 H2O.

Дървесината на Maclura pomifera е един от най-добрите материали за направа на спортни и ловни лъкове, за което говори едно от френските му названия (Bois d'arc).

На две места в района на с. Мерданя е разпространен видът Maclura pomifera. Едното място е източно от селото и съвсем близо до него, а другото е северно от селото на около 2 km по пътя за местността "Мерата". Това са може би останки от живи огради на парцели от миналото, защото преминаването през тях без специална екипировка е невъзможно. В парка на балнеосанаториума в село Марикостиново в община Петрич има десетки екземпляри от вида Maclura pomifera, както и в парка на Минна болница в град Перник. Среща се и в парковете на град София - Южния парк и алеите на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" около Перловска река в отсечката между НДК и ул. "Граф Игнатиев". Няколко растения има и на главната алея на парка в град Нова Загора.