Маклура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Маклура.

Маклура
Maclura pomifera2.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Rosales Розоцветни
семейство: Moraceae Черничеви
род: Maclura Маклура
Научно наименование
Уикивидове Maclura
Nutt.
Видове

Вижте текста.

Маклура в Общомедия

Маклура (Maclura) е род растения от семейство Черничеви, включващ 8 – 9 вида. Според различните автори някои от видовете се отделят в отделни родове Cudrania и Vanieria.

Всички видове маклура са двудомни растения (мъжките и женските цветове се намират на различни растения).

Родът е източник на дъбилните вещества маклурин C13H10O6 + H2O и морин C15H10O7 + 2 H2O.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Родът се състои от 11 видове[1]

Видове в България[редактиране | редактиране на кода]

У нас се отглеждат два вида от този род.

Maclura pomifera
ботаническа илюстрация
  • Първият е естествено разпространен в южните области на САЩ и отдавна е интродуциран в България – Maclura pomifera (Maclura aurantiaca) като парково растение.

Дървесината на „Maclura pomifera“ е един от най-добрите материали за направа на лъкове, за което говори едно от френските му названия (Bois d'arc).

На две места в района на с.Мерданя е разпространен видът Maclura pomifera. Едното място е източно от селото и съвсем близо до него, а другото е северно от селото на около 2 km по пътя за местността „Мерата“. Това са може би останки от живи огради на парцели от миналото, защото преминаването през тях без специална екипировка е невъзможно.

В парка на балнеосанаториума в село Марикостиново в община Петрич има десетки екземпляри от вида Maclura pomifera, както и в парка на Минна болница в град Перник. Среща се и в парковете на град София – Южния парк и алеите на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ около Перловска река в отсечката между НДК и ул. „Граф Игнатиев“. Няколко растения има и на главната алея на парка в град Нова Загора, в парк „Аязмото“ Стара Загора, в парк „Арпезос“ в Кърджали. Видът се среща и в град Добрич около Резиденцията. В Бургас видът може да се види в морската градина, както и в горите около Минералните бани .

  • През втората половина на миналият век в Пловдив (в бившата ботаническа градина и в двора на Аграрен университет) е интродуцирано едно растение от Maclura tricuspidata (Cudrania tricuspidata), произхождащо от Китай и размножено по вегетативен път. Неговите плодове са с диаметър 2 – 3 cm и с червен цвят. Консумират се от човека, а в Китай са известни като плодове „че“. Вкусът им е близък до този на плодовете от черница.

Източници[редактиране | редактиране на кода]