Максима Нидерландска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Максима Нидерландска
Máxima Zorreguieta Cerruti
кралица на Нидерландия
Максима Нидерландска (2013)
Максима Нидерландска (2013)

Родена
17 май 1971 г. (52 г.)

РелигияКатолическа църква
Работила вHSBC
Дойче банк
НаградиОрден на слона (17 март 2015)[1]
Семейство
СъпругВилем-Александър Орански (2 февруари 2002)
Максима Нидерландска в Общомедия

Максима Нидерландска (на нидерландски: Máxima, Koningin der Nederlanden, родена Максима Сорегиета Серути на испански: Máxima Zorreguieta Cerruti), е настоящата кралица-консорт на Нидерландия, в качеството си на съпруга на крал Вилем-Александър.

Максима е родена в Аржентина и е от испано-италиански произход. Нейният баща е министър на земеделието по времето на диктаторския режим през 1970-те години. Този факт събужда много полемики в Нидерландия заради възможността бъдещата кралица на страната да бъде свързвана с виновни за престъпления срещу човечеството. Нидерландският парламент поръчва разследване и се установява, че бащата на Максима не е замесен. Въпреки това семейството на булката решава да не присъства на сватбата.

Преди да се омъжи за Вилем-Александър, работи в областта на финансите и инвестициите в Европа и Ню Йорк.

Принцеса Максима става майка на 3 дъщери. Ангажирана е с различни дейности като популяризиране на курсовете по нидерландски език за новопристигнали емигранти, улесняване на културната им интеграция, както и с международни дейности, свързани с нейната предишна работа в областта на финансите. Представя страната на много конференции в десетки страни по света.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]