Макс Вертхаймер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Макс Вертхаймер
психолог
Max Werheimer (1880-1943).jpg
Роден
Починал
Националност Чех
Научна дейност
Област Психология
Образование Университет в Прага
Повлиян Кристиан фон Еренфелс
Макс Вертхаймер в Общомедия

Макс Вертхаймер (на немски: Max Wertheimer) е немски психолог, един от основателите на гещалт психологията заедно с Курт Кофка и Волфганг Кьолер. Вертхаймер учи право и след това философия и психология. Той е особено впечатлен от учението на философа психолог Кристиан фон Еренфелс, който публикува значима статия върху качествата.

Гещалт теорията на Верхаймер отива далеч отвъд доктрината на Еренфелс. Той смята, че цялото е съвсем различно от сумата на неговите части - не просто повече, а по-важно от частите. По-голямата част от различните "цялости" са интегрирани системи, подчастите на които се намират в сложни взаимоотношения една с друга; частите са това, което са, поради тяхното място, роля и функция в цялото, на което са части. В едно истинско системно цяло (гещалт) промяната на една част води до основна промяна в цялото и в много негови други части.

Този радикален подход става основна школа в психологията по време на първата половина на XX век. Много гещалтистки идеи се появяват отново през 70-те и 80-те години в модерни области като преработка на информацията, решаване на проблеми, изкуствен интелект и други аспекти на когнитивната психология.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия Психология, ред. Реймънд Корсини,1998.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.