Макс Хоркхаймер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Макс Хоркхаймер
германски социолог и философ

Роден
Починал
7 юли 1973 г. (78 г.)
Научна дейност
Област Социология
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XX век
Школа Франкфуртска школа
Повлиян Имануел Кант, Георг Вилхелм Фридрих Хегел, Теодор Адорно, Вилхелм Дилтай, Артур Шопенхауер
Повлиял Теодор Адорно, Херберт Маркузе, Юрген Хабермас, Валтер Бенямин, Ерих Фром
Макс Хоркхаймер в Общомедия

Макс Хоркхаймер (на немски: Max Horkheimer) е немски социолог и философ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 февруари 1895 г. в Щутгарт в еврейско семейство. Получава висше икономическо образование, но още като студент преориентира интересите си към философията и социологията. Посещава лекции на Макс Вебер. През 1922 г. получава първата си научна степен по философия. През 1925 г. защитава дисертация върху Кантовата критика на способността за съждение и става хоноруван (приват) доцент.

Той е един от основателите на Франкфуртския институт за социални изследвания и негов директор (1931 - 1965). Издател е на „Списание за социални изследвания“ (1931 - 1941) към института. За професор е избран през 1930 г. След идването на нацистите на власт, принуден да напусне Германия и се установява първоначално в Женева, където организира филиал на Института. Такъв филиал се създава и в Париж. По-късно, с най-близки сътрудници, Хоркхаймер възражда института в САЩ, при Колумбийския университет.

В началото на 50-те се завръща заедно с Адорно в Германия. Между 1951 г. и 1953 г. е ректор на Франкфуртския университет.

Умира на 7 декември 1973 г. в Нюрнберг, Германия.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Хоркхаймер е безспорно една от най изтъкнатите фигури на Франкфуртската школа и на критическата теория. Някои от главните си идеи разработва в съавторство с Теодор Адорно.