Малака (проток)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Map of the Strait of Malacca-de.jpg
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Малака.

Проливът Малака се намира в Югоизточна Азия и свързва Андаманско море с Южнокитайско море и Яванско море.

Дължината му възлиза на 800 км, има ширина между 50 и 300 км. На най-тясното си място е широк само 1,5 морски мили (2,8 км).

Най-важните пристанища са Малака (Малайзия) и Сингапур. Проливът е от голямо значение за световната търговия и е сред най-натоварените морски пътища в света: между 20 и 25 процента от търговските кораби минават от там. Дневно проливът бива преминаван от приблизително 2000 кораба, които често стават обект на пиратски нападения. На 9 януари 2004 г. танкерът "Cherry 201" е отвлечен. След дълги преговори за откуп пиратите разстрелват 4 моряци.

Има планове за създаването на плавателен канал през провлака на полуостров Малака в Южен Тайланд, който да свързва Сиамския залив с Андаманско море. Такава връзка би омаловажила значението на пролива Малака и сингапурското пристанище, но по никой от плановете не е разработен конкретен проект.

Значително намаляване на транспортния поток през пролива се очаква с построяването на китайския нефто- и газопровод, следващ път на коприната с главен възел Синдзян.